Ga naar content
Ma t/m vrij vóór 15:00 besteld, dezelfde dag verzonden
Wereldwijde verzending
Gratis verzending vanaf € 95,- binnen Nederland
Uniek handbeschilderd aardewerk
Basisschool de Pelikaan op bezoek bij de Heinen Delfts Blauw fabriek in Putten met Jorrit Heinen en Wilma Plaisier

Basisschoolkinderen krijgen rondleiding bij Heinen Delfts Blauw

Geschreven door Annette O'Shea Op

Voorzichtig schuifelen de kleuters van basisschool De Pelikaan achter elkaar aan door de porseleinfabriek van Heinen Delfts Blauw. De groepen 1 en 2 van de basisschool namen vanmorgen (woensdag 12 februari) een kijkje bij de fabriek op industrieterrein Keizerswoert in verband met de Hollandse themaweek. Een week lang behandelen ze op school allerlei onderwerpen uit de Nederlandse cultuur, waaronder Delfts blauw aardewerk wat wereldwijd bekend staat als typisch Nederlands product.

Voor de kleuters van vier en vijf jaar oud lijkt het maakproces van porselein op het eerste gezicht een te ingewikkeld proces, maar toch begrijpen ze het al snel. “Eigenlijk maken we de spullen gewoon van klei en verf, dat doen jullie op school ook weleens toch?” vraagt Jorrit Heinen aan de groep kinderen die meteen heftig ja knikken. “Alleen is dit hele andere klei en verf dan waar jullie op school mee werken.”

De klassen beginnen hun rondleiding bij het maken van de klei en het gieten van de mallen. Daarna laat een medewerker van Heinen Delfts Blauw zien hoe de beschilderde voorwerpen ondergedompeld worden in een bak glazuur, waarna de schildering helemaal verdwenen is onder een witte laag. “We zijn hier eigenlijk net een toverfabriek”, grapt Jorrit. “Voor de vaas de oven in gaat zie je niks meer van de verf die erop zit en als het uit de oven komt, is het opeens glanzend blauw! Net als de verf die we gebruiken. Als je ermee schildert dan is deze zwart en als de verf heet wordt, dan is het blauw geworden.”

 “We zijn hier eigenlijk net een toverfabriek!”

Na de rondleiding langs het maakproces van Delfts blauw aardewerk is de beurt aan de kinderen om zelf aan de slag te gaan. Met porseleinstiften maken ze een tekening op een wit tegeltje met Delfts blauwe hoekornamenten. “Als je dit nou heel leuk vindt om te doen, dan kun je over twintig jaar misschien wel hier komen werken als schilder!” Terwijl de één heel precies te werk gaat, vindt de ander het vooral leuk om te kijken hoe de échte meesterschilders in de fabriek te werk gaan. Aan het eind van de rondleiding gaan alle kinderen met hun eigengemaakte Delfts blauwe tegeltje weer naar huis.

Delen

Facebook Twitter WhatsApp Pinterest social::mail

Gerelateerde artikelen

Vul de servieskast aan!

Vul nu je prachtige Delfts blauwe serviesgoed aan met nieuwe items die je niet wil missen in de keuken! Onze populaire serviezen Blauw Vouw en Blauw Bloesem komen met tal van handige en mooie serviesstukken die je serviesgoed compleet maken.
Gedekte tafels met Blauw Vouw, Blauw Bloesem, Blauw Festival en tegel serviezen van Heinen Delfts Blauw op Horecava beurs

Heinen Delfts Blauw staat op Horecava 2020

Gezellig uit eten, lekker drinken en in een bijzonder hotel slapen, een favoriete bezigheid van veel Nederlanders in hun vrije tijd. De beurs Horecava speelt in op de constant veranderende wereld van de foodretail en de foodservice en de Delfts blauwe serviezen van Heinen Delfts Blauw zijn er natuurlijk ook bij.

Heinen Delfts Blauw samenwerking met My Jewellery  en Van Delft pepernoten

Heinen Delfts Blauw transformeert filialen vanwege coronacrisis

Heinen Delfts Blauw heeft twee van haar winkels voor onbepaalde tijd omgebouwd tot een My Jewellery Shop & Go. Nog twee andere panden stappen over van Delfts blauw aardewerk naar Van Delft de pepernotenfabriek. “Bijzondere tijden vragen om bijzondere oplossingen”, zegt eigenaar Jorrit Heinen. “Bedrijven moeten elkaar door de coronacrisis heen helpen.”