Ga naar content
Ma t/m vrij vóór 15:00 besteld, dezelfde dag verzonden
Wereldwijde verzending
Gratis verzending vanaf € 95,- binnen Nederland
Uniek handbeschilderd aardewerk
De grootste delfts blauwe vaas wordt in de stad jingdezhen met de hand gedraaid voor Heinen Delfts Blauw

De grootste Delfts blauwe vaas van Nederland!

Geschreven door Annette O'Shea Op

Heinen Delfts Blauw maakt de grootste Delfts blauwe vazen van Nederland. De twee imposante vazen van ruim drie meter hoog worden tentoongesteld op de Jingdezhen International Ceramics Fair in China en maken daarna een bijzondere reis naar Nederland. De vazen stappen daarmee in de voetsporen van de eeuwenoude porseleinroute van de Verenigde Oost-Indische Compagnie naar Nederland. Eenmaal 'thuis' worden de vazen op speciale locaties in het land tentoongesteld zodat iedereen ze kan bewonderen.

Het stadje Jingdezhen is eigenlijk de geboorteplaats van ons huidige Delfts blauwe porselein. Al meer dan duizend jaar werken ambachtslieden in deze oudste porseleinstad van China aan blauw beschilderd porselein en elke kunstenaar blinkt uit in zijn eigen specialiteit. Het stadje was zo goed in zijn vak dat de keizer van het Jingde-dynasty de plek beloonde met een nieuwe naam: Jingdezhen. "Het porselein van Jingdezhen had de naam zo dun als papier, zo wit als jade, zo helder als een spiegel en zo resonerend als een bel te zijn", aldus Leen Vervaeke in Trouw. De ondernemende Nederlandse handelaren van de VOC brachten de eerste Chinees porseleinen producten op hun vaartochten mee terug naar Nederland, waar het product al snel razend populair werd en de Delfts blauwe stroming werd geboren. 

Sindsdien zijn Jingdezhen en zusterstad Delft met elkaar verbonden vanwege hun voorliefde voor ambachtelijk gemaakt porselein. Daarom gaat Heinen Delfts Blauw samen met de gemeente Delft in oktober naar China voor het jaarlijkse Jingdezhen International Ceramics Fair, waarbij de twee reusachtige handgemaakte vazen een ware eyecatcher vormen. Na de fair reizen de twee vazen, net als eeuwen geleden, langs de VOC-route terug naar Nederland waar ze feestelijk onthaald worden in Delft. Vervolgens reizen de vazen door het land zodat iedere Delfts blauw-liefhebber de kunstwerken van dichtbij kan bewonderen.

Bekijk hieronder alvast een sneakpreview van het maakproces van de vazen:

Delen

Facebook Twitter WhatsApp Pinterest social::mail

Gerelateerde artikelen

Teckel Nhaan servies uitgekozen als finalist!

Jaaa, wat zijn we trots op onze kleine teckel Nhaan! Het Delfts blauwe servies van deze lieve hond is finalist voor de 2024 Tableware International Awards of Excellence. Dat betekent dat een internationale jury net zo verliefd is geworden op het teckeltje van Janny van der Heijden, als de rest van Nederland! Duimen jullie mee voor Nhaan dat zij de hoofdprijs in de wacht sleept? 

Styling guide: Hoge bolvaas!

Wat zijn wij blij met onze nieuwe hoge bolvazen. Het was onze wens om de ideale bloemenvaas te maken voor grotere boeketten en met deze collectie is dat gelukt! We laten je graag zien waarom deze vazen zo ontzettend handig zijn en waarom jij hier ook blij van gaat worden!

Delfts blauwe tegel Hond en Poes Heinen Delfts Blauw

Delfts blauwe tegeltjes

Een Delfts blauw tegeltje is hét ultieme Delfts blauw product. De tegeltjes met een mooie witte achtergrond en een diepblauwe decoratie zijn al honderden jaren populair. Ontdek de mooiste Delfts blauwe tegeltjes, met een heel traditioneel of juist een modern decor erop en hoe je deze tegeltjes in huis kunt gebruiken.