Ga naar content
Ma t/m vrij vóór 15:00 besteld, dezelfde dag verzonden
Wereldwijde verzending
Gratis verzending vanaf € 95,- binnen Nederland
Uniek handbeschilderd aardewerk

Nieuw Janny van der Heijden servies!

Geschreven door Marita Op

Nieuw Aapjes servies

Aperij is het uithalen van hilarische streken en het nabootsen van menselijk gedrag. De speelse apen op het nieuwe servies van Janny van der Heijden voor Heinen Delfts Blauw, brengen een glimlach op ieders gezicht. Dit genre van aapjes in satirische situaties was in de Gouden Eeuw al een populaire decoratie en we brengen deze luchtige grappenmakers graag terug. Het servies Aapjes is een aanvulling op het reeds uitgebrachte tulpenservies Sharing Moments van Janny van der Heijden en de twee serviezen sluiten door vorm en uitstraling perfect op elkaar aan.

Sharing Moments

Janny van der Heijden is in Nederland bekend als de presentatrice. Onze kookkoningin weet als geen ander wat je nodig hebt in de keuken en komt daarom met haar eigen servies onder de naam Sharing Moments van Heinen Delfts Blauw. Een functioneel en sierlijk servies, waarbij alle onderdelen net even anders zijn maar toch bij elkaar passen.

Servies met speelse aapjes

Apen zijn geliefde dieren om terug te laten komen op serviezen, vazen en andere decoratieve voorwerpen. Het is een trend die we nu weer zien opleven, maar deze begon ruim tweeduizend jaar geleden al. Op eeuwenoud Chinees of Japans porselein nemen apen vaak een prominente plek in. Terwijl de vrolijke primaten in Nederland tijdens de Gouden Eeuw vooral gebruikt werden als grappige en klunzige dieren die mensengedrag imiteren, werden ze in Azië juist afgebeeld vanwege de mystiek die rondom deze dieren hangt. Ze werden daar vaak gezien als een verbinding tussen de mens en het goddelijke en stonden symbool voor wijsheid en een lang leven. 

Voor Janny van der Heijden zijn deze dieren de inspiratie voor de uitbreiding van haar servies Sharing Moments. "Aapjes hebben altijd een glimlach op mijn gezicht gebracht en dat gegeven is niet iets nieuws. In Nederland was er in de 16e en de 17e eeuw al een traditie om aapjes in satirische situaties te schilderen, vaak in mensenkleding. Aperij, werd dat genre genoemd", legt Janny uit over het ontwerpen van haar nieuwe servies. "Ik ben absoluut verliefd geworden op het genre van geschilderde aapjes toen ik voor het eerst in chateau Chantilly in Frankrijk kwam, waar hele kamers beschilderd zijn met aapjes. Singerie heet die stroming en het breidde snel uit naar andere landen. In Duitsland waren ze dol op kleurrijk servies met musicerende aapjes erop."

Direct leverbaar
€ 9,95
Direct leverbaar
€ 7,95
Direct leverbaar
€ 8,95
Direct leverbaar
€ 19,95
Direct leverbaar
€ 8,95
Direct leverbaar
€ 11,95

Servies met apen en tulpen

Het servies Aapjes is een uitbreiding van het Sharing Moments servies. "Toen ik de vraag kreeg om een eigen servieslijn te ontwerpen hoefde ik als Delfts blauw-verzamelaar geen seconde na te denken! Het servies moest een knipoog naar traditie geven, maar geen stoffige imago krijgen en boven alles moest het functioneel in gebruik zijn. Eten gaat om momenten die je met elkaar deelt. Zo kwamen we op de naam Sharing Moments", vertelt Janny. "Delen is voor mij in de breedste zin van het woord belangrijk. Mooie momenten met elkaar delen. Verschillende generaties die samen aan tafel gerechten delen en zo herinneringen maken. En daar hoort ook een servies bij dat je kunt delen met andere serviezen. Alle Delfts blauwe serviezen passen erbij, of het nou strak en modern is of juist heel klassiek. Van weelderige tulpen tot ondeugende aapjes. Het is het Delfts blauw wat alles met elkaar samenbrengt."

Bekijk de complete Sharing Moments collectie
Ontdek alle prachtige onderdelen van dit vrolijke servies van Janny van der Heijden!

Delen

Facebook Twitter WhatsApp Pinterest social::mail

Gerelateerde artikelen

Mandala wandborden collectie in zomerse kleuren

Interieurtrend: Wandborden

In Hollywood doen ze het opeens massaal: aardewerken wandborden aan de muur als decoratie! Deze interieurtrend van 2022 is van oorsprong hartstikke Nederlands, want wie heeft de Delfts blauwe wandborden nou niet bij grootouders aan de muur zien hangen. Bij Heinen Delfts Blauw weten we als geen ander hoe we de mooiste wandborden maken en onze nieuwe collecties passen thuis in elk trendy interieur van nu!

Behind the scenes met Redmer Hoekstra

Ze zijn niet over het hoofd te zien: de ludieke wandborden van Redmer Hoekstra. Voor Heinen Delfts Blauw heeft deze eigenzinnige illustrator een collectie humoristische wandborden ontworpen. Hoe hij tot zijn wonderlijke ontwerpen komt? Kijk mee over de schouder van de kunstenaar.
Delfts blauwe oorbellen van Heinen Delfts Blauw sieraden

Hippe sieraden met Delfts blauwe touch!

Heinen Delfts Blauw maakt, naast de traditionele vazen, borden en tegels, ook mooie sieraden. Onlangs brachten we een hele nieuwe serie uit die meer inspeelt op de mode en trends van nu. Deze blog bewijst hoe trendy Delftsblauwe sieraden kunnen zijn!