Ga naar content
Ma t/m vrij vóór 15:00 besteld, dezelfde dag verzonden
Wereldwijde verzending
Gratis verzending vanaf € 95,- binnen Nederland
Uniek handbeschilderd aardewerk

Handgemaakte vazen uit Nederland

Geschreven door Annette O'Shea Op
In een tijd van snelle processen en digitale technieken, grijpen wij terug naar het ambacht van vroeger. De handgemaakte Made-Lief collectie komt daarom met nieuwe Delfts blauwe producten die met rust, aandacht en liefde gemaakt zijn. Ambacht op z'n best!
Direct leverbaar
€ 589,-
Direct leverbaar
€ 245,-
Direct leverbaar
€ 149,-

Delfts blauw gemaakt met liefde

Delfts blauw aardewerk is van oudsher een ambachtelijk product wat met veel kennis en liefde voor het vak gemaakt wordt. In een tijd waarin er steeds meer gebruik gemaakt wordt van snelle technieken in fabrieken hier ver vandaan, grijpen wij daarom bewust terug naar waar het allemaal mee begonnen is. Met tijd, aandacht en veel kennis van het product, prachtig puur Delfts blauw maken. Gewoon hier in Nederland. Dat is de essentie van de Made-Lief collectie. Zoals de naam ook aangeeft is het een collectie die gemaakt is met liefde en net als de bloem de madelief, is ook Delfts blauw een nationaal symbool voor Nederland geworden. Alle Delfts blauw producten uit de Made-Lief collectie worden met de hand gemaakt op authentieke wijze, zoals dat al vierhonderd jaar lang gedaan wordt.

De Made-Lief collectie is Delfts blauw in zijn puurste vorm.

We vinden het belangrijk dat dit bijzondere ambacht, wat een belangrijk onderdeel van ons culturele erfgoed is, blijft bestaan. Ook de decoratie op de Made-Lief producten hebben we expres heel zuiver en puur gehouden. Geen overbodige opschmuk en tierelantijntjes, maar Delfts blauw in zijn puurste vorm. De bloesem en slagblaadjes zijn een typische decoratie in de Delfts blauwe schilderkunst en het duurt soms jaren voordat een meesterschilder deze vormen goed in de vingers heeft zitten. Ook voor de modellen van de vazen hebben we gekozen voor herkenbare, traditionele Delfts blauwe vazen. Dankzij de pure decoratie en de schone lijnen heeft deze collectie zowel een hele authentieke, alsook een moderne uitstraling. Delfts blauw in zijn puurste vorm.

Delfts blauw, een tijdloos ambacht

Delfts blauw aardewerk bestaat al ruim vierhonderd jaar. Het is een bijzonder ambacht wat over de hele wereld direct herkent wordt als iets typisch Nederlands. Het Delfts blauwe porselein kwam oorspronkelijk uit Delft, waar pottenbakkers een eigen variant wilden maken op het Chinese blauw-op-wit porselein wat toen razend populair was. Die scheepsladingen porselein uit de Chinese porseleinsteden waren erg kwetsbaar en tijdens de lange zeereis sneuvelde er regelmatig wat. Ook kregen Nederlanders die porselein uit China besteld hadden niet altijd waar ze op gehoopt hadden. Dat kan efficiënter, dachten ze in Delft en het Delfts blauwe porselein was geboren. Via het water rondom Delft werd het aardewerk makkelijk vervoerd naar heel Nederland en andere landen en de vraag naar Delfts blauw steeg explosief. 

De Delfts blauwe toverfabriek

Het bijzondere aan een ambacht is dat je kennis en vaardigheden van mensen nodig hebt. Iets wat onvervangbaar is. Zo kun je de Delfts blauwe schilderkunst nergens leren of bestuderen, het wordt alleen doorgegeven van meesterschilder op leerling en deze interne opleiding duurt vaak jaren. Hetzelfde geldt voor het maken van de klei. Met zorgvuldig gekozen grondstoffen vanuit de hele wereld, mengen we bij Heinen Delfts Blauw onze eigen klei. We maken ook onze eigen verf, wat een week duurt om te maken. We gieten de klei in de mallen en laten het precies lang genoeg drogen zodat de buitenste laag hard is, maar de binnenkant nog vloeibaar is. Zo ontstaat een schitterende vaas die niet te dik en niet te dun is. Dit is allemaal kennis die we door de jaren heen opgebouwd hebben door eindeloos uit te proberen. De ruwe vaas wordt vervolgens gepolijst en we brengen een engobe-laagje aan op de buitenkant. Dit is een dun laagje vloeibare klei, waardoor het oppervlakte geschikt wordt om te beschilderen. Na het schilderwerk krijgt de vaas een laagje glazuur aangebracht waarna het de oven in gaat om op een hoge temperatuur van zo'n 1060 graden Celsius te worden gebakken. De houtskool-kleurige verf verandert dankzij het glazuur nu in de iconische Delfts blauwe kleur. 

Hoe wordt een Made-Lief vaas gemaakt:

1. Van inspiratie tot creatie

Het begint allemaal met inspiratie. Voor de Made-Lief collectie hebben we onze inspiratie gehaald uit traditionele Delfts blauwe bloemendecoraties en vormen. De bloemen en slagblaadjes zijn één van de oudste Delfts blauwe decoraties op porselein. Het idee wordt vormgegeven door middel van schetsen op papier. Zo verkennen we de decoraties, verfijnen we de vormen en zo komt het concept langzaam tot leven. Vervolgens wordt er een 3D-ontwerp gemaakt van de schetsen. Onze ontwerper maakt deze digitaal, zodat we de vazen kunnen visualiseren tot in detail, inclusief de dimensies en de verhoudingen.

2. Ceramic casting

Nu het ontwerp klaar is, begint het maken van de vaas. We stellen zelf onze klei nauwkeurig samen op basis van meer dan tien verschillende grondstoffen. Omdat we altijd een witte achtergrond nodig hebben voor onze Delfts blauwe decoraties, moeten we grondstoffen importeren uit Engeland en Duitsland. Dit doen we omdat Nederlandse klei niet wit bakt, maar rood of geel kleurt. Ook is het belangrijk dat de faience precies de juiste drukspanning geeft, want dit voorkomt haarscheurtjes in het eindproduct. Om die kwaliteit te bereiken bakken we de faience op een temperatuur van zo'n 1220 graden Celsius. Op de kleilaag zelf is het moeilijk om te schilderen, dat komt omdat de porositeit niet optimaal is. Daarom brengen we over het gebaken faience een engobe-laagje aan. Dit is een dunne laag klei met een perfecte wateropname, zodat de verf mooi uitvloeit en de blauwtinten goed tot hun recht komen.  

Wanneer de klei klaar is, wordt deze in mallen van gips gegoten. De gietvormen zijn van gips omdat dit poreus is en het water uit de klei zuigt. Door dit proces droogt de klei langzaam. De klei droogt sneller op de plakken waar het de gipsen wand raakt. Zo ontstaat er een droog kleiwandje, terwijl het midden vloeibaar blijft. Na ongeveer een half uur wachten is dit wandje van klei al ongeveer 4 mm dik. We keren de gietvorm om en laten de nog vloeibare klei in het midden eruit lopen. Zo ontstaat er een holle vaas. De gietrandjes van de mal die zichtbaar zijn op het product, worden weggesneden met een mesje. De rest van de vaas wordt glad gemaakt met een sponsje en wat water. Vervolgens moet de vaas nog drie dagen drogen voordat de meesterschilder ermee aan de slag kan gaan.

3. Met de hand beschilderen

Delfts blauwe verf is eigenlijk zwart van kleur. Dit maakt het extra uitdagend voor de meesterschilder om mee te schilderen. De verf is een samenstelling van kobalt- en koperoxide en wordt door onszelf, naar eigen recept gemaakt. Tijdens het bakken verandert de zwarte kleur in het iconische Delfts blauw, doordat de verf een chemische reactie aangaat met het glazuur. Eerst maakt de meesterschilder een patroon op de vaas met een potlood of moet houtskoolpoeder. Vervolgens trekt de meesterschilder de belangrijkste lijntjes na met een dun penseel, waarna de decoratie volledig geschilderd wordt uit de losse pols. Hierbij mogen geen foutjes gemaakt worden, want het materiaal is onvergeeflijk. Zodra een penseelstreek is gezet, blijft deze voor altijd zichtbaar. Kleurverschil en diepte wordt aangebracht door de verf te verdunnen met water. Hier is ontzettend veel ervaring en inzicht voor nodig. 

4. Klaar is de vaas!

Na het schilderen wordt de vaas bedekt in een laag glazuur. Dit wordt met de hand gedaan om ervoor te zorgen dat het glazuur zich evenredig over het product verspreidt. Op dit moment in het proces is de vaas helemaal wit en is er niks meer zichtbaar van het schilderwerk. Nu gaat de vaas de oven in. Er wordt gebakken op een temperatuur van zo'n 1200 graden Celsius. Tijdens het bakken smelt het glazuur en wordt het transparant. De zwarte kleur van de verf verandert in de welbekende Delfts blauwe tint. Na een proces wat dagenlang duurt om te maken is het eindresultaat eindelijk klaar: een prachtige, handgemaakte Delfts blauwe vaas! Omdat de naam 'Delfts blauw' niet beschermd is, mag iedereen deze naam gebruiken en daarom zijn er veel imitaties op de markt. Daarom gebruiken goede, authentieke producenten van Delfts blauw hun eigen signatuur. Op de handbeschilderde items van Heinen Delfts Blauw staat daarom altijd een visje als handelsmerk en de producten komen met een eigen certificaat van echtheid. Dit garandeert de koper dat dit artikel met de hand gemaakt en beschilderd is en het onderscheidt zich daarmee als authentiek Delfts blauw aardewerk.
Leer Delfts blauw schilderen
Met de aankoop van een product uit de Made-Lief collectie steun je het behoud van dit bijzondere ambacht en haal je meteen een stukje, waardevol, cultureel erfgoed in huis. Wil je graag met eigen ogen zien hoe we deze collectie en andere, unieke Delfts blauw producten maken, kom dan eens kijken bij onze Concept Store in Delft. Hier laten we het volledige maakproces zien. Het is ook mogelijk om zelf een workshop Delfts blauw schilderen te volgen bij één van onze meesterschilders of voor de gevorderde kunstschilder is het mogelijk om een masterclass Delfts blauw schilderen te volgen. We laten je graag kennismaken en verliefd worden op dit bijzondere ambacht.

Delen

Facebook Twitter WhatsApp Pinterest social::mail

Gerelateerde artikelen

Handbeschilderd gepersonaliseerd relatiegeschenk huwelijk wandbord tulpenvaas kuspaar XXL Heinen Delfts Blauw

Ja, ik wil... een Delfts blauw huwelijkscadeau!

De lente staat voor de deur. Het seizoen van nieuw leven, een opbloeiende natuur, lentekriebels en... de liefde. De meest populaire tijd voor bruiloften is aangebroken en daar horen mooie, persoonlijke huwelijkscadeaus bij. 

Handbeschilderde 3-delige tulpenvaas met verse bloemen Heinen Delfts Blauw

Workshops en Masterclasses

Neem een uniek kijkje achter de schermen bij een van de grootste producenten van Delfts blauw aardewerk. Deze zomer opent de Heinen Delfts Blauw fabriek in Putten haar deuren voor bezoekers die zelf de Delfts blauwe schilderkunst willen uitproberen en meteen alles te weten willen komen over het maakproces van Nederlands’ bekendste aardewerkproduct.

Vrolijke vazen met vogels

Herfst, vallende bladeren, overwinterende vogels... ze horen onmiskenbaar bij elkaar! Het vroege, betoverende avondconcert van talloze vogeltjes die leven in onze bomen, op onze daken en in de tuinen laten weten: de dagen worden korter en de herfst komt eraan! Op onze vazen met vogels staan de meest herkenbare vogels afgebeeld in schitterende herfstkleuren, zo zet je een prachtig herfstboeket op tafel.