Ga naar content
Ma t/m vrij vóór 15:00 besteld, dezelfde dag verzonden
Wereldwijde verzending
Gratis verzending vanaf € 95,- binnen Nederland
Uniek handbeschilderd aardewerk
Blauw Vouw servies ontworpen door Romy Kuhne voor Heinen Delfts Blauw

Delfts blauw nieuw design: Blauw Vouw

Geschreven door Martijn Op
| Servies 'Blauw Vouw' door designer Romy Kühne:
Blauw Vouw servies ontworpen door Romy Kühne voor Heinen Delfts Blauw

​Origami ontmoet Delfts blauw

De keramische tradities van Azië en Nederland zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ter ere hiervan ontwierp Romy Kühne het serviesgoed ‘Blauw Vouw’. Een verrassende ontmoeting tussen de Aziatische vouwkunst Origami en het Hollandse Delfts blauw. Het servies bestaat uit drie borden en drie kommen.

Het werk van Romy Kühne kenmerkt zich door geometrische vormen en oog voor het ambacht. “In een tijd waarin massaproductie en ‘snelle’ technieken zoals 3D-printen, de boventoon voeren in design, wil ik graag dat ook het ambacht behouden blijft. Vandaar dat ik ambachtelijke en moderne technieken en vormgeving combineer. Het serviesgoed ‘Blauw Vouw’ is daarvan een voorbeeld.”

Blauw Vouw servies ontworpen door Romy Kuhne voor Heinen Delfts Blauw

Het werk van Romy Kühne wordt gekenmerkt door geometrische vormen en aandacht voor vakmanschap. "In een tijd waarin massaproductie en snelle technieken zoals 3D-printen leidend zijn bij design, wil ik graag de traditionele ambachten in leven houden. Daarom combineer ik ambacht met moderne technieken. Het serviesgoed 'Blauw Vouw' is daarvan een perfect voorbeeld."

Blauw Vouw servies ontworpen door Romy Kuhne voor Heinen Delfts Blauw

Clean ontwerp, traditionele decoratie

Ter voorbereiding hield ik een enquête naar de associaties die mensen hebben met Delfts blauw. Ook dook ik in de geschiedenis van Delfts blauw. Ik kwam uit in Azië. Daarom besloot ik Origami als basis te nemen voor het serviesontwerp. De traditionele Delftsblauwe decoratie kwam tot stand in nauwe samenwerking met meesterschilder Wilma Plaisier. “Mijn wens was dat het serviesgoed overwegend wit zou zijn, met Delftsblauwe details. Een clean ontwerp, passend bij deze tijd. De decoratie – geënt op traditionele Delftsblauwe patronen – is geconcentreerd aan één kant en gaat als het ware een relatie aan met het gevouwen deel. De takjes zijn de Delfts blauwe variant van de Japanse kersenbloesemdecoratie.”

Blauw Vouw servies ontworpen door Romy Kuhne voor Heinen Delfts Blauw

Karaktervol servies

Romy ontwierp het serviesgoed vanuit platte, gevouwen papierpatronen, die ze vervolgens afgoot in gips en tot slot omzette in porselein. Een grote uitdaging bleek de technische realiseerbaarheid. “De plekken met reliëf hebben meer massa dan die zonder reliëf. Daardoor heb je in de productie te maken met verschillen in vochtverlies en krimp. Samen met de technici van Heinen Delfts Blauw kwamen we tot een goed realiseerbaar ontwerp.” Het resultaat mag er zijn: karaktervol serviesgoed, helemaal van deze tijd.

Romy Kühne studeerde in 2009 af aan de kunstacademie ArtEZ in Arnhem, in de richting Productontwerp. In 2010 richtte ze Romy Kühne Design op. Ze ontwerpt met name serviesgoed en lampen. Dat doet ze vanuit haar interesse voor het ambacht en oude industrieën, voor architecturale structuren en gebouwen. Haar ontwerpen zijn stoer en ruw en komen tot stand met liefde voor het materiaal en het maakproces.

Delen

Facebook Twitter WhatsApp Pinterest social::mail

Gerelateerde artikelen

Bosvogels collectie: vrolijke flierefluiters voor in huis!

Vogels en Heinen Delfts Blauw fladderen al jaren om elkaar heen. Naast weelderige bloemen zijn vogels het meest geschilderde onderwerp op Delfts blauw aardewerk en daarom is het ook niet verwonderlijk dat deze vrolijke flierefluiters hun eigen collectie hebben. In de collectie Bosvogels vind je verschillende vogelsoorten die je tegenkomt in het Nederlandse landschap. 

Tulpenvaas wit: onze sneeuwwitte beauty!

Vroeger was er ‘tulpenmanie’, tegenwoordig is er sprake van tulpenvaasmanie. Waar men vroeger huis en haard gaf voor een peperdure tulpenbol, zijn het nu vooral de tulpenvazen ​​die waardevoller zijn dan de tulp zelf. De driedelige witte tulpenvaas is onze sneeuwwitte schoonheid die qua populariteit met kop en schouders boven de andere vazen ​​uitsteekt.

Handbeschilderde Blu Halo lamp Jacob de Baan by Heinen Delfts Blauw

Delfts blauw nieuw design: Blu Halo

Heinen Delfts Blauw maakt werk van nieuwe tradities. In nauwe samenwerking met Nederlandse ontwerpers van naam en faam. Het resultaat: unieke aardewerk objecten die uitblinken in design. Bijzondere sieraden in elk interieur. Deze week is Jacob de Baan aan de beurt. Als art director was hij betrokken bij alle projecten met de designers. Zelf heeft hij een lamp ontworpen, genaamd: Blu Halo