
Delfts blauw nieuw design: Blauw Vouw

Origami ontmoet Delfts blauw
De keramische tradities van Azië en Nederland zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ter ere hiervan ontwierp Romy Kühne het serviesgoed ‘Blauw Vouw’. Een verrassende ontmoeting tussen de Aziatische vouwkunst Origami en het Hollandse Delfts blauw. Het servies bestaat uit drie borden en drie kommen.
Het werk van Romy Kühne kenmerkt zich door geometrische vormen en oog voor het ambacht. “In een tijd waarin massaproductie en ‘snelle’ technieken zoals 3D-printen, de boventoon voeren in design, wil ik graag dat ook het ambacht behouden blijft. Vandaar dat ik ambachtelijke en moderne technieken en vormgeving combineer. Het serviesgoed ‘Blauw Vouw’ is daarvan een voorbeeld.”

Het werk van Romy Kühne wordt gekenmerkt door geometrische vormen en aandacht voor vakmanschap. "In een tijd waarin massaproductie en snelle technieken zoals 3D-printen leidend zijn bij design, wil ik graag de traditionele ambachten in leven houden. Daarom combineer ik ambacht met moderne technieken. Het serviesgoed 'Blauw Vouw' is daarvan een perfect voorbeeld."

Clean ontwerp, traditionele decoratie
Ter voorbereiding hield ik een enquête naar de associaties die mensen hebben met Delfts blauw. Ook dook ik in de geschiedenis van Delfts blauw. Ik kwam uit in Azië. Daarom besloot ik Origami als basis te nemen voor het serviesontwerp. De traditionele Delftsblauwe decoratie kwam tot stand in nauwe samenwerking met meesterschilder Wilma Plaisier. “Mijn wens was dat het serviesgoed overwegend wit zou zijn, met Delftsblauwe details. Een clean ontwerp, passend bij deze tijd. De decoratie – geënt op traditionele Delftsblauwe patronen – is geconcentreerd aan één kant en gaat als het ware een relatie aan met het gevouwen deel. De takjes zijn de Delfts blauwe variant van de Japanse kersenbloesemdecoratie.”

Karaktervol servies
Romy ontwierp het serviesgoed vanuit platte, gevouwen papierpatronen, die ze vervolgens afgoot in gips en tot slot omzette in porselein. Een grote uitdaging bleek de technische realiseerbaarheid. “De plekken met reliëf hebben meer massa dan die zonder reliëf. Daardoor heb je in de productie te maken met verschillen in vochtverlies en krimp. Samen met de technici van Heinen Delfts Blauw kwamen we tot een goed realiseerbaar ontwerp.” Het resultaat mag er zijn: karaktervol serviesgoed, helemaal van deze tijd.
Romy Kühne studeerde in 2009 af aan de kunstacademie ArtEZ in Arnhem, in de richting Productontwerp. In 2010 richtte ze Romy Kühne Design op. Ze ontwerpt met name serviesgoed en lampen. Dat doet ze vanuit haar interesse voor het ambacht en oude industrieën, voor architecturale structuren en gebouwen. Haar ontwerpen zijn stoer en ruw en komen tot stand met liefde voor het materiaal en het maakproces.
Delen
Facebook Twitter WhatsApp Pinterest social::mailGerelateerde artikelen

Ben je benieuwd wat de waarde is van Delfts blauw?
Veel mensen willen graag weten wat hun Delfts blauw of Delfts aardewerk waard is. Dit kan verschillende redenen hebben, bijvoorbeeld als je de intentie hebt de stukken te verkopen of als je uit interesse wil weten of het geld waard is.

Delfts blauw nieuw design: De Blauwe Fiets
Heinen Delfts Blauw maakt werk van nieuwe tradities. In nauwe samenwerking met Nederlandse ontwerpers van naam en faam. Het resultaat: unieke aardewerk objecten die uitblinken in design. Bijzondere sieraden in elk interieur. Deze week is Sylvain Tegroeg aan de beurt. Hij ontwierp voor ons drie vazen, genaamd: 'De Blauwe Fiets'.

2023: het jaar van Vermeer
Het jaar 2023 is het jaar van Vermeer. Verschillende musea en omroepen besteden extra aandacht aan één van de bekendste kunstschilders uit de Nederlandse geschiedenis. Ook Heinen Delfts Blauw eert deze oud-Hollandse meester met een speciale Vermeer collectie.