Ga naar content
Ma t/m vrij vóór 15:00 besteld, dezelfde dag verzonden
Wereldwijde verzending
Gratis verzending vanaf € 95,- binnen Nederland
Uniek handbeschilderd aardewerk
Handbeschilderde 3-delige tulpenvaas met verse bloemen van Heinen Delfts Blauw

De productie van Delfts blauw

Geschreven door Annette O'Shea Op

Wat is Delfts blauw precies? Echt Delfts blauw is te herkennen aan een aantal aspecten. Onder andere natuurlijk de verschillende blauwtinten.  De blauwtint wordt bepaald door de toevoeging van water aan de verf, hoe meer water de schilder toevoegt, hoe lichter de tint.  De kleuropbouw zorgt voor diepte en is bepalend in de kwaliteit en uitstraling van het schilderwerk. Een ander kenmerk van Delfts blauw zijn de witruimten tussen het blauw en de lijnen. Het motief wordt nooit volledig ingekleurd.

Vanuit deze basis worden de ontwerpen verder uitgewerkt. En dat kan alle kanten op! Traditionele designs, maar ook vernieuwende ontwerpen waarbij bijvoorbeeld gewerkt wordt met grotere bladeren of andere vlakverdelingen. Door de variatie in designs is ons Delfts blauw passend in ieder interieur.

De klei

Al het handbeschilderde Delfts blauw wordt vervaardigd met het krijtaardewerk 'faience'. De klei wordt nauwkeurig samengesteld op basis van meer dan tien grondstoffen die precies de juiste drukspanning heeft. Dat laatste is belangrijk om haarscheurtjes in het uiteindelijk product te voorkomen. De 'faience' wordt op circa 1220 graden Celcius gebakken.

Engobe

Het gebakken 'faience' wordt 'biscuit' genoemd. Over de 'biscuit' wordt een laag 'engobe' aangebracht. Dat is een dunne laag klei die zorgt voor een perfecte wateropname. De verf vloeit daardoor mooi uit en de blauwtinten komen goed tot zijn recht. 

Glazuur

Nadat de plateelschilder aan de slag is gegaan, of in de fabriek in China de transfer is opgebracht, wordt er een glazuurlaag aangebracht. Dit glazuur maken wij zelf. Als het Delfts blauw in de oven gaat vermengt de schildering zich met het glazuur en het schilderwerk wordt ingebrand.

Verf

Net als de klei en het glazuur maken wij de verf zelf. Kobalt is de belangrijkste grondstof van de verf. Tijdens het bakken in de oven reageert de verf op de hitte, waardoor de blauwtinten ontstaan.

Delen

Facebook Twitter WhatsApp Pinterest social::mail

Gerelateerde artikelen

Delfts blauwe kersthangers en ornamenten in de kerstboom Heinen Delfts Blauw

Een Delfts blauwe kerst!

Maak er een gezellige Delfts blauwe kerst van! Versier de kerstboom met de mooiste Delfts blauwe kerstversiering voor een tijdloze sfeer. Het iconische blauw combineert prachtig met de klassieke kerstkleuren, maar ook met de kersttrends van het moment zoals zachte pasteltinten.
Delfts blue Valentine's gifts

Het ideale cadeau voor valentijn!

Rozen verwelken, bloemen vergaan maar Delfts blauw blijft altijd bestaan. Vier de liefde deze Valentijnsdag met Heinen Delfts Blauw en verras jouw soulmate met een leuk setje Delfts blauwe sieraden die we speciaal voor jullie hebben samengesteld. Vier de liefde!

Blauw Vouw servies ontworpen door Romy Kuhne voor Heinen Delfts Blauw

Delfts blauw nieuw design: Blauw Vouw

Heinen Delfts Blauw maakt werk van nieuwe tradities. In nauwe samenwerking met Nederlandse ontwerpers van naam en faam. Het resultaat: unieke aardewerk objecten die uitblinken in design. Bijzondere sieraden in elk interieur. Dit keer is Romy Kühne aan de beurt. Zij ontwierp voor ons een karaktervol en hedendaags serviesgoed.