
De productie van Delfts blauw
Wat is Delfts blauw precies? Echt Delfts blauw is te herkennen aan een aantal aspecten. Onder andere natuurlijk de verschillende blauwtinten. De blauwtint wordt bepaald door de toevoeging van water aan de verf, hoe meer water de schilder toevoegt, hoe lichter de tint. De kleuropbouw zorgt voor diepte en is bepalend in de kwaliteit en uitstraling van het schilderwerk. Een ander kenmerk van Delfts blauw zijn de witruimten tussen het blauw en de lijnen. Het motief wordt nooit volledig ingekleurd.
Vanuit deze basis worden de ontwerpen verder uitgewerkt. En dat kan alle kanten op! Traditionele designs, maar ook vernieuwende ontwerpen waarbij bijvoorbeeld gewerkt wordt met grotere bladeren of andere vlakverdelingen. Door de variatie in designs is ons Delfts blauw passend in ieder interieur.
De klei
Al het handbeschilderde Delfts blauw wordt vervaardigd met het krijtaardewerk 'faience'. De klei wordt nauwkeurig samengesteld op basis van meer dan tien grondstoffen die precies de juiste drukspanning heeft. Dat laatste is belangrijk om haarscheurtjes in het uiteindelijk product te voorkomen. De 'faience' wordt op circa 1220 graden Celcius gebakken.
Engobe
Het gebakken 'faience' wordt 'biscuit' genoemd. Over de 'biscuit' wordt een laag 'engobe' aangebracht. Dat is een dunne laag klei die zorgt voor een perfecte wateropname. De verf vloeit daardoor mooi uit en de blauwtinten komen goed tot zijn recht.
Glazuur
Nadat de plateelschilder aan de slag is gegaan, of in de fabriek in China de transfer is opgebracht, wordt er een glazuurlaag aangebracht. Dit glazuur maken wij zelf. Als het Delfts blauw in de oven gaat vermengt de schildering zich met het glazuur en het schilderwerk wordt ingebrand.
Verf
Net als de klei en het glazuur maken wij de verf zelf. Kobalt is de belangrijkste grondstof van de verf. Tijdens het bakken in de oven reageert de verf op de hitte, waardoor de blauwtinten ontstaan.
Delen
Facebook Twitter WhatsApp Pinterest social::mailGerelateerde artikelen

Nieuw Janny van der Heijden servies!
Aperij is het uithalen van hilarische streken en het nabootsen van menselijk gedrag. De speelse apen op het nieuwe servies van Janny van der Heijden voor Heinen Delfts Blauw, brengen een glimlach op ieders gezicht. Dit genre van aapjes in satirische situaties was in de Gouden Eeuw al een populaire decoratie en we brengen deze luchtige grappenmakers graag terug.

Blu Halo lamp op Galerie Sille zomerexpositie
De Blu Halo lamp van Heinen Delfts Blauw en Jacob de Baan staat op de zomerexpositie van Galerie Sille. Deze kunstgalerie in Oudewater heeft deze zomer gekozen voor het thema 'Delfts blauw' en heeft 45 pronkstukken geselecteerd uit ruim 200 inzendingen, waaronder onze Blu Halo lamp.
