Ga naar content
Ma t/m vrij vóór 15:00 besteld, dezelfde dag verzonden
Wereldwijde verzending
Gratis verzending vanaf € 95,- binnen Nederland
Uniek handbeschilderd aardewerk

Zet een overheerlijk kerstdiner op tafel!

Geschreven door Annette O'Shea Op
Trek alles uit de kast voor het kerstdiner deze winter. De hele 'less is more' overtuiging laten we lekker achter ons, want we maken er de kerstigste kerst van die we ooit hebben gehad. Groen, rood, gezelligheid, eten en drinken in overvloed en de schitterendste materialen. Zo geniet je nog veel meer van de grootste maaltijd van dit seizoen!

Een groots kerstdiner!

Het kerstdiner is misschien wel het belangrijkste moment van de kerstdagen! De hele familie komt samen voor dit bijzondere moment. Overal uit het huis worden stoelen naar de eettafel gebracht om nog een plekje te creëren voor dat familielid die ook spontaan besluit aan te schuiven. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd is een cliché waar veel waarheid in schuilgaat! Het huis is prachtig versierd met traditionele kerstversiering in warme rood- en groentinten, het haardvuur knappert er lustig op los en vanuit de keuken komen de lekkerste geuren aanwaaien op een stroompje tocht die zo nu en dan weer opsteekt bij het openen van de deuren. 

Direct leverbaar
€ 49,95
Direct leverbaar
€ 34,95
Direct leverbaar
€ 31,95

Het kerstdiner voorbereiden

Het neerzetten van een goed gelukt kerstdiner vraagt heel veel zorgvuldige voorbereiding en het last minute winkelen in de supermarkt voor de laatste ingrediënten voor het kerstdiner is een ware topsport geworden. Mensen verdringen elkaar bij de schappen om nog net dat laatste pak poedersuiker mee te pikken of grijpen net mis bij het lege schap meringues. Bij de slager staat er een rij tot op de straat en de bestelde kale kalkoenen en beenhammen vliegen over de toonbanken heen. Wat een heerlijke rust als je alle houdbare producten voor het kerstdiner al weken van tevoren in huis hebt gehaald en die lekkere kalkoen als hoofdgerecht voor het kerstdiner al een maand geleden bij de slager hebt besteld. En is alle verse melk voor het toetje van het kerstdiner ook al uitverkocht, dan proeft niemand er wat van als je een keertje houdbare melk gebruikt. 

De ster van het kerstdiner

Die paar kilo wegende kalkoen en ham moeten wel een halve dag in de oven of in de pan. In het midden van de nacht gaat de oven al aan, de kalkoen wordt lekker ingevet en ingepakt met aluminiumfolie en gaat slapen in de heerlijk verwarmde oven. Het klaarmaken van de gerechten voor het kerstdiner is nachtwerk, zeker wanneer je voor een grote groep mensen moet koken. In het buitenland is een kalkoen een typisch hoofdgerecht voor het kerstdiner, maar in Nederland zien we ook steeds vaker makkelijke varianten zoals een gebraden kip, varkenshaas of een klein beenhammetje. Elke paar uur gaat de wekker om snel uit bed te springen en om de bradende kalkoen nog eventjes lief toe te spreken en te overgieten met heet vet. Hij moet wel lekker mals blijven natuurlijk. 

Direct leverbaar
€ 34,95
Direct leverbaar
€ 13,95
Direct leverbaar
€ 21,95

Geliefde groentes bij het kerstdiner

Kerstochtend is aangebroken en de keuken is een hotspot van komen en gaan. Terwijl de eregast van het kerstdiner al in de oven staat en de aardappelen alvast de pan in worden gegooid, wordt er ook nog even snel een kerstontbijtje op tafel getovered. Terwijl iedereen met een volle buik de keuken uit wordt geschopt, wordt er ruimte vrijgemaakt om het kerstdiner te gaan bereiden. Nu gaat het echte werk beginnen. Een hele traditionele groente die eigenlijk niet mag ontbreken bij het kerstdiner zijn de spruitjes. In sommige landen wordt er op Eerste Kerstdag een hele streng spruiten op stam cadeau gedaan aan degene die dat jaar het kerstdiner bereidt. Vergeet naast de spruitjes natuurlijk ook niet de winterpenen, rode ui, bleekselderij en de pastinaak. Snijden, koken, stoven of grillen maar! Dat wordt een overheerlijk kerstdiner.

Het kerstdiner aankleden

Wanneer de aardappelen staan te bakken in de oven en de groentes in de pan liggen, is het een mooi moment om de eettafel aan te kleden voor het kerstdiner. Een mooie aankleding prikkelt de zintuigen waardoor het eten nóg beter smaakt en de tafelgasten nóg meer genieten van elkaars gezelschap. Bij zo'n uitgebreid kerstdiner wil je alles op tafel hebben staan, zodat je als gastheer of gastvrouw niet continu van je eigen plek hoeft op te staan om nog even wat uit de keuken te pakken. Voor je het weet is je eigen kerstdiner verpieterd terwijl iedereen aan het genieten is. Check daarom van tevoren of je een mooi uitgebreid serviesset hebt, waarmee je alles wat je nodig hebt binnen handbereik hebt staan.

Direct leverbaar
€ 13,95
Direct leverbaar
€ 13,95
Direct leverbaar
€ 99,95

Ideaal servies voor het kerstdiner

Het ideale servies voor het kerstdiner bestaat uit extra grote dinerborden, zodat er extra veel ruimte is om de verschillende kerstgerechten op te scheppen. Het is zonde als de heerlijk geroosterde aardappels, nat en zompig worden doordat ze half in de saus of vleesjus liggen en je wil ook voorkomen dat er nog wat kookvocht uit de groentes doorsijpelt naar het langzaam gegaarde vlees. Een ruim dinerbord is dus een absolute must voor het kerstdiner. Daarnaast is het ook handig om meerdere kleinere bordjes klaar te hebben staan voor kleine bijgerechten en hapjes die het kerstdiner compleet maken, zoals kleine broodjes in kerstboomvorm of plakjes roomboter. Ook schalen en kommetjes in verschillende maten zijn handig, om bijvoorbeeld sauzen en dips in te serveren of een heerlijk voorgerecht zoals pastinaaksoep. Met een grote serveerschaal dien je het vlees of de geroosterde aardappelen mooi op en bij het nagerecht van het kerstdiner schenk je de lekkerste aangeklede koffie uit een mooie mok met bijpassend schoteltje voor wat kleine koekjes. Of kies voor wijnglazen met een goed gevulde kaasplank.

Dek de eettafel voor het kerstdiner!

Wanneer de kalkoen uit de oven wordt gehaald, gaart deze nog eventjes door onder de folie. Snijd hem daarna in mooie plakjes en leg het op de Delfts blauwe serveerschaal. Lok de gasten naar de eettafel met een heerlijke prosecco geserveerd in bijpassende glazen met een blauw ombre effect in het glas. Begin het kerstdiner met een moment van bezinning en dankbaarheid en toast de glazen met elkaar op een mooie kerst. dan is het eindelijk tijd om het kerstdiner op tafel te gaan zetten! Voeg hier en daar wat leuke kerstdecoraties toe aan de maaltijd, zoals een takje thijm, een paar rode cranberries, kaneelstokjes en leuke kerststerren gemaakt van komkommer. 

Het kerstdiner afsluiten

Een kerstdiner is natuurlijk pas compleet wanneer deze afgesloten wordt met een overheerlijk nagerecht. Voor de liefhebbers van hartige gerechtjes kan dit een goed gevulde kaasplank zijn met een rode wijn, port of een lekkere likeur. Ben je meer een liefhebber van zoete dingen, dan is het heerlijk om na een rijk kerstdiner te genieten van ijs, chocolade of pudding. Er zijn rondom kerst veel kant-en-klare ijstaarten met een kerstthema te koop in de supermarkten, wat het maken van een kerstdiner een stuk eenvoudiger en minder tijdrovend maakt. Maar als je nog de puf hebt om weer de keuken in te duiken, dan is het leuk om zelf iets te bereiden. Een prachtige kerstpudding is bijvoorbeeld een schitterend sluitstuk van een geslaagd kerstdiner. Serveer er lekkere warme koffie of thee bij en geniet nog een paar uurtjes na van een uitbundig eetfestijn.

Direct leverbaar
€ 12,95
Direct leverbaar
€ 16,95
Direct leverbaar
€ 69,95

Gezellige kerstdiner spelletjes

Om het kerstdiner helemaal compleet te maken, worden er natuurlijk ook spelletjes aan de eettafel gespeeld. De ideale spelletjes tijdens het kerstdiner zijn kleine, korte spelletjes waar je weinig materialen voor nodig hebt. De kerstcrackers zijn daarom ideaal. Leg een feestelijke kerstcracker op ieder bord en tussen elke gang van het kerstdiner door, trekken twee mensen zo'n kerstcracker open. Meestal zit er een klein cadeautje in, een papieren feestmuts en een leuk raadspelletje. Dit zorgt voor een leuke afwisseling en brengt een hoop gelach en vrolijkheid aan tafel. Andere gezellige kerstdinerspelletjes zijn Wie Ben Ik?, Twintig Vragen, Verboden Woord en Pictionary.

Uitbuiken na het kerstdiner

Is iedereen uitgegeten en komt het eten bijna uit de oren? Dan is het tijd om de restjes van het kerstdiner goed te verpakken en in de koelkast te zetten, want er is gegarandeerd iemand die over een uurtje nog op zoek gaat naar een gebraden kippenpootje. En de plakjes kalkoen smaken ook op tweede kerstdag nog heerlijk op wat wit brood met mosterd. Nu is het tijd om lekker de boel de boel te laten en met de benen omhoog televisie vanaf je luie bank te kijken. Er zijn leuke kerstfilms en kerstshows genoeg om na het overdadige kerstdiner eens even goed uit te buiken.

Servies voor het kerstdiner kopen

Ben je ook op zoek naar het ideale servies voor het kerstdiner? Bekijk dan de serviescollecties van Heinen Delfts Blauw. Samen met culinaire kenner Janny van der Heijden hebben we een heel prachtig porseleinen servies ontwikkeld wat er niet alleen mooi uitziet, maar wat ook heel functioneel in gebruik is. Haar collectie heet Sharing Moments en die bestaat uit drie lijnen, die onderling ook weer met elkaar te combineren zijn. Ook onze collectie Blauw Bloesem is ideaal voor een uitgebreid kerstdiner, want door de extra grote dinerborden kun je de kerstgerechten heel mooi opdienen. De collectie Blauw Vouw van designer Romy Kühne is ook een prachtig porseleinen servies waarmee je echt een bijzonder kerstdiner op tafel zet. Alledrie de serviezen hebben ook bijpassende vazen, zodat je de eettafel geheel in stijl kunt aankleden voor het kerstdiner.

Exclusief online
Direct leverbaar
€ 84,80
€ 76,-
Exclusief online
Direct leverbaar
€ 95,80
€ 86,-
Exclusief online
Niet leverbaar
€ 54,80
€ 49,50
Exclusief online
Direct leverbaar
€ 54,80
€ 49,50
Exclusief online
Direct leverbaar
€ 54,80
€ 49,50
Exclusief online
Direct leverbaar
€ 54,80
€ 49,95

Delen

Facebook Twitter WhatsApp Pinterest social::mail

Gerelateerde artikelen

Vrolijke vazen met vogels

Herfst, vallende bladeren, overwinterende vogels... ze horen onmiskenbaar bij elkaar! Het vroege, betoverende avondconcert van talloze vogeltjes die leven in onze bomen, op onze daken en in de tuinen laten weten: de dagen worden korter en de herfst komt eraan! Op onze vazen met vogels staan de meest herkenbare vogels afgebeeld in schitterende herfstkleuren, zo zet je een prachtig herfstboeket op tafel.

Delfts blauwe vazen  van Heinen Delfts Blauw op Trendz

Heinen Delfts Blauw op de PTA souvenirbeurs

Bezoek Heinen Delfts Blauw op de souvenirbeurs in de Passengers Terminal Amsterdam, PTA. Van zondag 5 tot en met dinsdag 7 januari bewonder je hier onze nieuwste collectie Delfts blauwe vazen en andere souvenirs met een moderne twist.

Servetten vouwen als tafelversiering

De tijd van gezellig samen rond de eettafel zitten is weer aangebroken. Voor een normale maaltijd zet je misschien de dinerborden op tafel en misschien steek je zelfs nog wel een gezellig kaarsje aan, maar voor een bijzondere maaltijd trek je de servetten uit de kast. Servetten vouwen is een creatieve manier om veel sfeer aan je eettafel toe te voegen.