Ga naar content
Ma t/m vrij vóór 15:00 besteld, dezelfde dag verzonden
Wereldwijde verzending
Gratis verzending vanaf € 95,- binnen Nederland
Uniek handbeschilderd aardewerk
Losse handbeschilderde onderdelen van de “Stapelvaas” ont door Richard Hutten voor Heinen Delfts Blauwworpen

Delfts blauw nieuw design: Stapel Blauw

Geschreven door Martijn Op

 

Stapel Blauw: zes objecten, één imposant concept

Baanbrekend modern design van ontwerper Richard Hutten

Imposant, speels, conceptueel baanbrekend. Het Delftsblauwe kunstobject Stapel Blauw dat Richard Hutten ontwierp voor Heinen Delfts Blauw, valt op door het formaat (1,5 meter hoog) én door het uitdagende ontwerp. Het is opgebouwd uit zes losse objecten (die ook afzonderlijk te koop zijn) met elk een eigen vorm, sfeer en verhaal. Samen vormen deze een verbluffend staaltje modern design.

“Stapel Blauw is een gelaagd design waarbij elk deelobject een eigen verhaal vertelt en al die verhalen samenkomen in het totale ontwerp. Heinen Delfts Blauw vroeg me om aan de slag te gaan met het thema ‘boerderij’. Als jongen liep ik regelmatig rond op de melkveeboerderijen van mijn ooms. Daardoor kwam ik op het idee een 65 cm hoge melkbus de stylen als basis voor de Stapel Blauw. Alle kenmerken paste ik toe, zoals de handvatten van de melkbusdeksel. Ik koos voor een grote afbeelding van een tulp, uit de collectie van het Rijksmuseum.”

Grappig verrassingseffect

“Daarbovenop prijkt een gestileerde vorm van de melkzeef, gevolgd door een modern, cilindervorming object met keramieken uiers die tevoorschijn komen als je het object eruit tilt. Dat zorgt voor een grappig verrassingseffect. Daarop rust een abstracte, donkerblauwe veldbloem. Als je die optilt, lijkt de verf eronderuit te druipen. Boven de veldbloem pronkt een hedendaagse variant van de 17e-eeuwse tulpenvaas. De decoratie is wel traditioneel. Op het topje schittert de bolvorm, met lijntjes van diverse tinten Delfts blauw. Het is een ode aan ontwerper Andries Copier. Hij bedacht als eerste de bol als ultieme vaasvorm. Dit ontwerp keert ook terug in de nieuwe serie 'Nieuw Blauw' van Heinen Delfts Blauw. De belijningen liggen op dezelfde hoogte, wat zorgt voor een doorlopend landschap.”

Enthousiast

Richard Hutten is enthousiast over de kans die hij kreeg om de Stapel Blauw te ontwerpen. “Het mooist zijn de opdrachten die ik nog nooit eerder heb uitgevoerd. Want dan kan ik echt onderzoeken en spelen. Het was beslist een gevecht om dit ontwerp te maken. Een gevecht tussen het komen tot een interessant en logisch beeld, technische haalbaarheid, voldoende stabiliteit en eenheid versus diversiteit.”

Richard Hutten is een van de meest invloedrijke en succesvolle Nederlandse ontwerpers. Hij is bekend om zijn conceptuele en speelse ontwerpen. Continu zoekt hij naar het doorbreken van de grenzen van design. Hutten werkt voor vooraanstaande klanten wereldwijd, zijn werk is te zien in tal van musea.

De serie Nieuw Blauw is vanaf heden verkrijgbaar. Stapel Blauw wordt voor het eerst tentoongesteld bij Maison & Objet van 19 t/m 23 januari

in Parijs.

 

 

Delen

Facebook Twitter WhatsApp Pinterest social::mail

Gerelateerde artikelen

Heinen Delfts Blauw lanceert samen met Loes van Delft nieuwe wandbordencollectie

Donderdag 1 december was de officiële lancering van de nieuwe collectie van Loes van Delft x Heinen Delfts Blauw. Loes signeerde ter plekke uitgebreid alle nieuw gekochte wandborden voor een grote groep aanwezige fans. Tegelijkertijd kon de collectie wandborden worden bewonderd onder het genot van een feestelijke cocktail met mini eetbare kunstwerken erin. 

Bosvogels collectie: vrolijke flierefluiters voor in huis!

Vogels en Heinen Delfts Blauw fladderen al jaren om elkaar heen. Naast weelderige bloemen zijn vogels het meest geschilderde onderwerp op Delfts blauw aardewerk en daarom is het ook niet verwonderlijk dat deze vrolijke flierefluiters hun eigen collectie hebben. In de collectie Bosvogels vind je verschillende vogelsoorten die je tegenkomt in het Nederlandse landschap. 

Delfts blauwe kersthangers en ornamenten in de kerstboom Heinen Delfts Blauw

Een Delfts blauwe kerst!

Maak er een gezellige Delfts blauwe kerst van! Versier de kerstboom met de mooiste Delfts blauwe kerstversiering voor een tijdloze sfeer. Het iconische blauw combineert prachtig met de klassieke kerstkleuren, maar ook met de kersttrends van het moment zoals zachte pasteltinten.