Ga naar content
Ma t/m vrij vóór 15:00 besteld, dezelfde dag verzonden
Wereldwijde verzending
Gratis verzending vanaf € 95,- binnen Nederland
Uniek handbeschilderd aardewerk
Een Heinen Delfts Blauw schilder bezig aan een vaas

Binnenkijken bij Heinen Delfts Blauw

Geschreven door Annette O'Shea Op
Delfts blauw aardewerk van de hoogste kwaliteit produceren vraagt om precisie en veel kennis van het ambacht. Bij Heinen Delfts Blauw houden we daarom graag zelf de touwtjes in handen. Dat gebeurt al bij de selectie van de klei in poedervorm tot aan het afbakken van het eindproduct. Bij elke stap van het maakproces houden we de eeuwenoude tradities in ere.  

Stap 1: Delfts blauwe producten ontwerpen

Voordat we beginnen met het maken van een Delfts blauw product, is het natuurlijk belangrijk om te weten wat er gemaakt moet worden. Het maakproces begint dus bij het ontwerpteam. Samen met ervaren designers, meesterschilders en keramisch-technici denken we na over nieuwe ontwerpen om zowel traditioneel Delfts blauw aardewerk te maken, als Delfts blauwe producten met een moderne uitstraling. 

Een echt Delfts blauw product herken je allereerst aan de typische kleur, dus daaromheen wordt het ontwerp gemaakt. Delfts blauw is opgebouwd uit vijf blauwtinten. Hoe meer de verf verdund wordt met water, hoe lichter de uiteindelijke tint wordt. De opbouw van de kleur zorgt voor diepte en is erg bepalend voor de kwaliteit van het schilderwerk. 

Handbeschilderde wandborden met bloemmotief Heinen Delfts Blauw
Wat ook kenmerkend is voor Delfts blauw is de lijnvoering: een dikke aanzet met een steeds dunner wordende uitloop. Daarnaast is Delfts blauw te herkennen aan de witruimten tussen de blauwe tinten. Een decoratie wordt dus nooit volledig ingekleurd. Met al deze kenmerken in ons achterhoofd, maken we ontwerpen die heel dichtbij de traditie blijven of die juist vernieuwend zijn. Denk bijvoorbeeld aan grotere slagblaadjes of ongewone vlakverdelingen. Alles begint met een goed ontwerp.

Stap 2: Het samenstellen van de klei

Al het handbeschilderde aardewerk van Heinen Delfts Blauw is gemaakt met krijtaardewerk, ook wel faience. We stellen zelf onze klei nauwkeurig samen op basis van meer dan tien verschillende grondstoffen. Omdat we altijd een witte achtergrond nodig hebben voor onze Delfts blauwe decoraties, moeten we de klei importeren uit Engeland en Duitsland. Dit doen we omdat Nederlandse klei niet wit bakt, maar rood of geel kleurt. Het is belangrijk dat de faience precies de juiste drukspanning geeft, want dit voorkomt haarscheurtjes in het eindproduct. Om de gewenste kwaliteit te bereiken bakken we de faience op een temperatuur van 1220 graden Celsius.  

Op de kleilaag zelf is het moeilijk om te schilderen, dat komt doordat de porositeit niet optimaal is. Daarom brengen we over het gebakken faience (of biscuit) een engobe-laagje aan. Dit is een hele dunne laag klei met een perfecte wateropname. Dit zorgt ervoor dat de verf mooi uitvloeit en dat de blauwtinten goed tot hun recht komen. Hierna kan de plateelschilder aan de slag.

Handbeschilderde vaas met biscuit en ongebakken versie en de mal Heinen Delft Blauw

Stap 3: Delfts blauw schilderen

Delfts blauw schilderen is niet iets wat je op een hogeschool kunt leren. Het is een oud ambacht wat nog van meesterschilder op jonge schilder wordt overgedragen en het kan jaren duren voordat een nieuwe schilder deze specifieke manier van schilderen in de vingers heeft zitten. De verf die gebruikt wordt, wordt ook door ons zelf samengesteld. De verf is een samenstelling van kobalt- en koperoxide en is zwart van kleur. Tijdens het bakken verandert de zwarte kleur in blauw, doordat de verf een chemische reactie aangaat met het glazuur. Zonder dit glazuur zou de verf groen worden in plaats van blauw, dus dit is een erg belangrijk ingrediënt om die geliefde Delfts blauwe tint te krijgen. 

De meesterschilder brengt het uitgedachte patroon op het biscuit aan met een potlood of een ponsief. Een ponsief is een patroon waar kleine gaatjes in geprikt zijn. Vervolgens wordt er houtskoolpoeder door de gaatjes geponst, waardoor er een schets van stippeltjes op het biscuit ontstaat. De schilder trekt de lijntjes na met een dun penseel en schildert de hele decoratie uit de losse pols. Hierbij mogen geen foutjes gemaakt worden, want het materiaal is onvergeeflijk. Zodra een penseelstreek is gezet, blijft deze voor altijd zichtbaar. 

Basisschool de Pelikaan op bezoek bij de Heinen Delfts Blauw fabriek in Putten met Jorrit Heinen en Wilma Plaisier

Stap 4: Glazuren en bakken op hoge temperatuur

Zonder de juiste glazuur ontstaat dus niet de gewenste Delfts blauwe kleur. De beschilderde producten worden ondergedompeld in een bak met glazuur of ze worden bespoten met glazuur. Dit wordt met de hand gedaan om te zorgen dat het glazuur zich gelijkmatig over het product verspreidt. Op dit moment in het maakproces is er niets meer zichtbaar van het schilderwerk. 

Na het glazuren is het product klaar om de oven in te gaan. Er wordt gebakken op zo'n 1040 graden Celsius. Tijdens het bakken smelt het glazuur en wordt het transparant. De zwarte kleur van de verf wordt blauw. Na een proces wat dagenlang heeft geduurd is het eindresultaat eindelijk daar: een prachtig, handgemaakt Delfts blauw product. Om de naam Delfts blauw niet beschermd is, mag iedereen deze titel gebruiken en daarom zijn er veel imitaties op de markt. Daarom gebruiken goede producenten hun eigen signatuur, een handelsmerk. Op de handbeschilderde collectie van Heinen Delfts Blauw staat daarom altijd een visje als handelsmerk en de producten komen met een certificaat van echtheid. Zo'n certificaat garandeert dat dit artikel met de hand beschilderd is en het onderscheidt zich als authentiek Delfts blauw aardewerk.

Fabrieksmerk van Heinen Delfts Blauw met initiaal van schilder en jaarcode

Delen

Facebook Twitter WhatsApp Pinterest social::mail

Gerelateerde artikelen

Ontdek de nieuwe Heinen Delfts Blauw winkelconcepten

Ontdek de wereld van Delfts blauw aardewerk bij Heinen Delfts Blauw. Met onze nieuwe winkelformule wordt gezellig shoppen een ware beleving. Bewonder de nieuwste collecties, kijk mee hoe Delfts blauw gemaakt wordt, ontmoet onze meesterschilders en volg een workshop Delfts blauw schilderen. We beloven je dat wan-neer je onze winkel weer verlaat, je een ervaring rijker bent!
img 2992 2

Dutch Design Week 2018

Tijdens de Dutch Design Week werd Eindhoven van 20 tot 28 oktober 2018 omgetoverd tot het centrale designmiddelpunt van Nederland. Bezoekers uit binnen- en buitenland konden daar het werk van ontwerpers bekijken en beleefden de nieuwste innovaties. Een plek vol creativiteit en verrassende concepten. En dit jaar waren wij erbij!

Delfts blauwe mokken met een gouden oor

Vul de keukenkast maar aan met deze bonte verzameling Delfts blauwe mokken! De nieuwe porseleinen mokken hebben een leuke Delfts blauwe decoratie, maar ze vallen vooral op door hun gouden handvat. Een heerlijke mok om cadeau te geven deze feestdagen.