Ga naar content
Ma t/m vrij vóór 15:00 besteld, dezelfde dag verzonden
Wereldwijde verzending
Gratis verzending vanaf € 95,- binnen Nederland
Uniek handbeschilderd aardewerk

Victor de Bie

Victor de Bie komt uit een familie vol kunstenaars en is zelf afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie. Deze beeldende kunstenaar schept graag zijn eigen wereld via tekeningen, schilderijen en objecten en doorkruist daarmee meerdere stromingen. Je herkent zijn werk aan de opvallende vormen, felle kleuren of juist zwart-wit contrasten en er zit altijd een autobiografisch element in.

Victor de Bie is de bedenker en ontwerper van de Foudamour collectie bij Heinen Delfts Blauw. Op een zoektocht naar een betekenisvol geschenk, loopt kunstenaar Victor de Bie door de winkelstraten. De mogelijke cadeaus die hij door zijn handen laat gaan in de winkels, hebben niet dat speciale gevoel. Iets wat ambachtelijk, maar waardevol aanvoelt en ook nog eens een persoonlijke boodschap met zich meedraagt. "Kon ik maar een bijzondere eigenschap cadeau geven", was zijn gedachte. “Als zo’n geschenk er niet is, dan moet ik het zelf maar proberen te maken”, is uiteindelijk zijn conclusie en daarmee is de collectie bijzondere geschenken bij Heinen Delfts Blauw geboren.

“Ik vind het zo mooi dat mijn collectie hier bij Heinen Delfts Blauw helemaal met de hand gemaakt wordt”, vertelt een enthousiaste Victor. “Voor mij is het belangrijk dat het een eerlijk, kwalitatief en volledig handgemaakt product uit Nederland is”, gaat de beeldende kunstenaar verder. “Het moet waarde hebben. Als je een Foudamour kandelaar vasthoudt dan voel je gewoon dat je iets bijzonders in handen hebt. Je voelt het geduld en de liefde voor het ambacht van de maker en dat gevoel geef je weer door aan de ontvanger van het geschenk.”

"Door de herkenbaarheid van Delfts blauw, kan ik spelen met gekke en ongewone vormen."

De kandelaren uit de Foudamour collectie hebben elk een eigen vorm, de vorm van figuren met een eigen karakter. Ze zijn stuk voor stuk volledig met de hand gemaakt en beschilderd door de keramisch-technici en de meesterschilders van Heinen Delfts Blauw. “Delfts blauw heeft een heel vertrouwde uitstraling voor de meeste mensen. Het is een herkenbare decoratie, want bijna iedereen heeft het wel in huis staan. Door deze vertrouwdheid met de kleuren en decoraties, kon ik spelen met ongewone en gekke vormen van het voorwerp zelf. De naam 'Foudamour' is een samenstelling van de Franse woorden 'Fou' (gek) en 'Amour' (liefde) en betekent dus vrij vertaald Gek van Liefde. Liefde dwaasjes." De kandelaren zijn volledig ontworpen door Victor zelf. 

Victor de Bie studeerde in 2001 af aan de Gerrit Rietveld Academie als mode ontwerper. Hij wordt door zijn ouders tweetalig opgevoed, in het Frans en in het Nederlands, wat terug te zien is in de titels van zijn werk. Na een veelzijdige loopbaan in de modewereld, besluit hij aan de slag te gaan als zelfstandig kunstenaar. Als beeldend kunstenaar creëert hij zijn eigen wereld door middel van tekeningen, schilderijen en objecten. Zijn werk reflecteert op autobiografische wijze zijn belevingswereld, waarbij hij graag de grenzen opzoekt tussen kunst, decoratie en design.

Bekijk de collectie van Victor de Bie