Ga naar content
Ma t/m vrij vóór 15:00 besteld, dezelfde dag verzonden
Wereldwijde verzending
Gratis verzending vanaf € 95,- binnen Nederland
Uniek handbeschilderd aardewerk

Richard Hutten

De samenwerking tussen Richard Hutten en Heinen Delfts Blauw heeft een imposant, speels en conceptueel kunstobject opgeleverd, de Stapel Blauw vaas. Vanuit dit project is de collectie Nieuw Blauw ontstaan. Een collectie aardewerk waarvan de belijningen op dezelfde hoogte liggen, wat zorgt voor een doorlopend landschap. Voortbordurend op dit lijnenspel heeft Richard Hutten ook een collectie wandborden voor Heinen Delfts Blauw ontworpen.
In zijn woning in Rotterdam kijk je je ogen uit. Richard Hutten, één van de meest invloedrijke Nederlandse designers, heeft elke hoek en kier gedecoreerd met bijzondere voorwerpen. "Traditie, ambacht en kunst hebben mij altijd al geboeid", vertelt Richard vanuit zijn stoel. De wand achter hem is behangen met een mengeling van design, kinderkunstwerken en bijzondere foto's. "Hier hangen ook een aantal wandborden die ik voor Heinen Delfts Blauw heb ontworpen. Het is een soort pixel stretching, waarbij ik 17e eeuwse schilderijen uit het Rijksmuseum als uitgangspunt heb genomen."

"Op deze manier ontrafel ik oude kunstwerken en tover de kleuren die verborgen zijn tevoorschijn."

Zijn collectie wandborden voor Heinen Delfts Blauw vallen meteen op door het ronde lijnenspel wat een retro aanblik biedt. "Elk wandbord heeft als oorsprong een schilderij uit het Rijksmuseum", legt Richard uit over zijn ontwerp. "Zelfs het meest abstracte design is te herleiden naar een stilleven uit de 17e eeuw. Op sommige wandborden zie je nog een fragment van het originele schilderij. Door de schilderijen op deze manier te pixel stretching als het ware, ontrafel ik de oude kunstwerken. De vele kleuren die er in zo'n schilderij verborgen zitten, tover ik tevoorschijn en vertaal ik naar de ronde vorm van het wandbord."

De Nederlandse designer maakt vaker gebruik van deze techniek. "Zo heb ik ook oude tapijten ontrafeld en gemaakt en ook enkele foto's", vertelt Richard. "Op deze manier probeer ik het heden en het verleden met elkaar te verbinden in mijn werk. Een ronde vorm leent zich daar natuurlijk uitstekend voor." De fragmenten van stillevens die op de wandborden zichtbaar zijn, sluiten mooi aan bij andere wandborden van Heinen Delfts Blauw. Zij hebben ook schilderijen van oude Hollandse meesters als basis. "Ja, dat is heel praktisch. Het Rijksmuseum heeft hun collectie schilderijen in hoge resolutie online gezet, vrij van auteursrecht, dus dat maakt het heel eenvoudig om met die kunstwerken aan de slag te gaan."

Bekijk de collecties van Richard Hutten