Ga naar content
Ma t/m vrij vóór 15:00 besteld, dezelfde dag verzonden
Wereldwijde verzending
Gratis verzending vanaf € 95,- binnen Nederland
Uniek handbeschilderd aardewerk

Isa Lagendijk

Dat Isa Lagendijk als plateelschilder in de Delfts blauwe schilderkunst aan de slag zou gaan, was voor haarzelf een grote verrassing. De kundige schilder volgde namelijk een opleiding tot Specialist Schilder en was daarbij vooral gericht op decoratie- en restauratieschilderen. Tot ze ontdekte dat er een echte Delfts blauw fabriek gewoon in haar woonplaats staat. Even binnenkijken bij het atelier van Heinen Delfts Blauw leidde tot liefde op het eerste gezicht en haar prachtige Marblue collectie.

Marblue tulpenvaas 3-delig handgeschilderd Delfts Blauw

Marblue collectie

De Marblue collectie is ontworpen en gemaakt door Isa Lagendijk voor Heinen Delfts Blauw. Zoals de naam van de collectie al een beetje doet vermoeden, draait de collectie om de uitstraling van marmer. Met Delfts blauwe verf en goudaccenten weet zij deze hele specifieke schildertechniek om te zetten naar schitterende producten met een luxe uiterlijk. “Het schilderen van marmer is iets wat ik tijdens mijn opleiding heb geleerd”, legt Isa uit. “De techniek van marmer imiteren komt uit het Midden-Oosten. Marmer is namelijk erg duur, dus vonden ze een manier om openbare gebouwen, zoals kerken en paleizen te bekleden met een imitatie-marmer. Deze techniek is in de 17e eeuw overgewaaid naar Nederland.”   

Marblue is een combinatie van twee ambachten; het imiteren van marmer en het schilderen van Delfts blauw.

Marblue collectie handgeschilderd Delfts Blauw met marmer-look.

Bijzondere schilderkunst

Normaalgesproken wordt de marmer-imitatie met olieverf of acrylverf aangebracht op een houten paneel. “Als plateelschilder werk je natuurlijk op een ondergrond van aardewerk, dus de techniek van het schilderen van marmer heb ik zelf moeten uitzoeken door trial en error. En dat is gelukt.” De plateelschilder brengt eerst de hele waterige Delfts blauwe verf aan met een natuurspons. Dit laat heel fijntjes een structuur achter die de schilder vervolgens benadrukt met een penseel van ruw varkenshaar. Vervolgens wordt er meer diepte aangebracht door de kleur op te bouwen met fijnere penselen van eekhoornhaar. Ten slotte worden er goudaccenten aangebracht. “Het blijft elke keer opnieuw een onvoorspelbaar traject en elke uitvoering is weer anders, dat maakt deze techniek zo interessant.”

Bekijk de Marblue collectie