Kerstdessert en nagerechten
Het kerstdessert: feestelijke afsluiter!
Het kerstdiner is dan wel de ster van de show, maar die hele show valt of staat met het kerstdessert. Een overheelijk kerstnagerecht is toch wel, letterlijk, de kers op de taart. En dat hoeft echt geen culinair kunstwerk te worden met allerlei moeilijke bereidingen en toeters en bellen, zoals vuurwerk. Als het maar lekker smaakt en aansluit op het kerstdiner. Stem je kersttoetje daarom goed af op je kerstdiner en op je tafelgasten. Zijn ze dol op zoet of hebben ze liever een hartig nagerecht, zijn het grote gulzige eters of geven ze de voorkeur aan kleine kerstdesserts en vraag je af of ze houden van hele eenvoudige, pure smaken voor het kerstdessert of verwachten ze iets verrassends wat ze anders nooit op tafel zetten. Heb je deze wensen voor het kerstdessert goed in beeld gebracht, dan kun je beginnen met plannen van je feestelijke afsluiter: het overheerlijke kersttoetje!
Recepten zoeken voor het kerstdessert
Heb je een beetje in beeld gebracht wat voor soort kerstdessert mooi aansluit op je kerstdiner en je tafelgasten, dan sta je voor de enorme opgave om al die duizenden recepten voor kerstdesserts door te pluizen. Zet je schrap, want het zijn er veel! Een kerstdessert is namelijk hartstikke veelzijdig. Zo heb je koude of warme nagerechten, hartig of zoet, vloeibaar of in vaste vorm. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een kerstdessert bij bedacht. De meest klassieke recepten voor het kerstdessert bevatten toch wel ijs of chocolade. Een tijdloze klassieker voor het kerstdessert blijft toch wel de crème brûlée of de populaire arretjescake. Een goede manier om door de bomen toch het bos te blijven zien, is om vanuit verschillende supermarkten het kerstmagazine mee naar huis te nemen en daar inspiratie op te doen voor het kerstdessert. Zo weet je ten minste zeker dat je ook alle ingrediënten voor dat experimentele kersttoetje gewoon bij je eigen supermarkt kunt vinden. Wanneer je online naar een recept voor een kerstnagerecht gaat zoeken, is het handig om al een beetje te weten welke ingrediënten je wilt gaan gebruiken zodat je gerichter kunt zoeken.
Zelf het kerstdessert bereiden
Allereerst een schouderklopje voor jezelf dat je het aandurft om het kerstdessert dit jaar zelf te maken. Na het voorbereiden van het grote kerstdiner, houden heel veel mensen het voor gezien en gooien ze het kookschort erbij neer en zetten een ijstaart uit de supermarkt op tafel. Hoe lang je aanvullend nog in de keuken moet staan om het kerstdessert voor te bereiden hangt helemaal van je ambities af en ook: hoeveel voorbereidend werk kun je van tevoren al doen, zodat je gasten niet al te lang zonder jou aan de kersttafel zitten te wachten op het nagerecht. Wil je het kerstdessert echt helemaal zelf voorbereiden, zorg dan dat je alles klaar hebt liggen en dat je zoveel mogelijk voorbereidend werk al van tevoren hebt gedaan. Dan hoef je alleen nog de laatste hand te leggen aan je feestelijke kerstdessert, voordat je samen de kerstmaaltijd gezellig afsluit. Overigens is het helemaal geen schande om voor de zekerheid toch een kant en klare ijstaart uit de supermarkt in de diepvries te leggen, gewoon voor het geval dat het recept voor je kersttoetje niet lukt zoals je had gehoopt. Of als je na het rijke kerstdiner toch geen puf meer hebt om de keuken in te duiken.
Servies voor het kerstdessert
Heb je net alle ingrediënten in huis gehaald voor je kerstdessert, kom je erachter dat je niet genoeg schaaltjes hebt. Of niet voldoende gebaksbordjes. Of dat je een grotere schaal of kom nodig hebt voor je trifle. Kortom, om een succesvol kerstdessert op tafel te zetten, heb je ook het juiste servies nodig. Het mooiste is natuurlijk wanneer je servies voor het nagerecht, aansluit op het servies van het hoofdgerecht. En ook met het servies kun je creatief omgaan. Zo hoeft een toetje echt niet altijd plat op een schoteltje te liggen. Serveer bijvoorbeeld een overheerlijke pudding in een mooi opgemaakte yoghurtschaal of gebruik een mooie serveerschaal om een verzameling van kleinere kersttoetjes op te dienen. Kleine dipschaaltjes kun je her en der op de tafel verspreiden om bijvoorbeeld lekkere sausjes voor bij het kerstdessert te serveren, zoals een warme vanillesaus, chocoladesaus of leuke sprinkles die gasten zelf nog over het nagerecht kunnen gooien.
Het juiste kerstdessert kiezen
Kun je niet kiezen uit de ruime keuze overheerlijke kerstdesserts, maak dan gewoon heel veel verschillende kersttoetjes maar dan in een kleiner formaatje. Je gasten zullen blij verrast zijn bij het zien van de ruime keuze aan verschillende kerstdesserts, allemaal gepresenteerd op de eettafel. Maak kleine puntjes cheesecake, appeltaart of arretjescake en leg ze om en om op een grote serveerschaal. Zet er kleine schaaltjes met trifle en pudding naast en vul de kleine dipschaaltjes met heerlijek sausjes. In de grotere soepkommen kun je verschillende smaken ijs opdienen. Door ze alvast in bolletjes in de schalen te leggen, scheppen je gasten zelf naar wens op.
Koffie bij het kerstdessert
Bij een overheerlijk kerstdessert hoort ook het juiste drinken. Koffie is een populaire keuze omdat deze smaak vaak goed aansluit bij de zoete kerstdesserts. Bij een gewoon kopje zwarte koffie zit er natuurlijk weinig feestelijks aan, dus maak ook van de koffie iets bijzonders. Kies voor feestelijke koffiesmaken zoals toffee nut of pumpkin spice of voeg zelf lekkere likeurtjes of kruiden toe aan je kerstkoffie. Hazelnoot, chocolade of kaneel zijn populaire poeders om over het melkschuim van je cappuccino heen te strooien, maar ook in likeurvorm doen ze het erg goed. Serveer er een losse toef slagroom bij in een klein schaaltje naast de koffie en je hebt een overheerlijke aangeklede koffie als onderdeel van het kerstdessert. Een klein likeurglaasje met Baileys, Tia Maria of Grand Marnier zijn ook altijd veilige keuzes voor de kerstkoffie.
Een hartig kerstdessert
Voor de liefhebbers van een hartig kerstdessert zijn er ook voldoende opties. Een aangeklede kaasplank is vaak de eerste keuze, met verschillende heerlijke kazen die al in blokjes zijn gesneden of leg er een klein kaasmesje bij zodat de gasten zelf een stukje kunnen afsnijden. Vul de kaasplank aan met andere kleine versnaperingen, zoals olijven, lichte crackers en een verse notenmix. Bij een hartig kerstdessert smaakt een kerstkoffie wat minder lekker, dus dan past een goede dessertwijn beter. Ook minder zoete kerstdesserts gemaakt van bladerdeeg met een hartige vulling of nagerechten met cranberrysaus dat meer een friszure smaak heeft, zijn erg geschikt als alternatief voor een zoet kerstdessert.
Het kerstdessert opdienen
Een mooie presentatie van het kerstdessert is al het halve werk. Versier de gebaksbordjes of de kommen met een paar feestelijke kerstornamenten om de toon te zetten voor een gezellig en bijzonder kerstdessert. Je hoeft echt niet met vuurwerk te komen of stromende lavacakes om indruk te maken. Vaak is een heel eenvoudig laagje poedersuiker en wat besjes al voldoende om een kerstsfeer toe te voegen. Het is ook leuk om naast elk kersttoetje een kerstcracker te leggen die de tafelgasten met elkaar moeten opentrekken. Hier zitten vaak kleine cadeautjes in verstopt, alsook een papieren kroontje en een raadsel. Dit brengt meteen vrolijkheid en gezelligheid aan tafel en het kerstdessert is een uitstekend moment om een spelletje te beginnen. Mensen zijn namelijk niet meer bezig om een grote maaltijd weg te happen, maar kunnen ondertussen genieten van kleine hapjes kerstdessert.
Een kerstdessert voor kinderen
Vergeet niet de allerkleinste gasten aan je eettafel! Voor kinderen is kerst altijd een bijzondere belevenis. cadeautjes, vakantie, gezelligheid en mooie decoraties... ze krijgen er geen genoeg van. Een culinair kerstdiner is vaak niet aan ze besteed, net als een bijzonder kerstdessert, dus hou in je planning van het kerstdiner rekening met kinderen. Zet ze gezellig bij je aan tafel of nog leuker als er meerdere kinderen zijn: dek een eigen kersttafel voor ze, inclusief hun eigen kerstservies, kerstcrackers en een kleurboekje met een beker potloden. Zo vervelen ze zich geen seconde. Ook het kerstdessert voor kinderen kun je heel eenvoudig, maar toch lekker en feestelijk houden. Vaak zijn ze niet zo dol op bijzondere sausjes of vullingen, dus kies iets bekends zoals ijs of taart en geef het een feestelijk kersttintje door het op te dienen in de vorm van een sneeuwpop of door het te bestuiven met poedersuiker en leuke chocoladedecoraties van een kerstman of sterretjes.
Delen
Facebook Twitter WhatsApp Pinterest social::mailGerelateerde artikelen
Puur Hollands: dieren van de boerderij
De nieuwsgierige koe nodigt je uit om een kijkje te nemen in onze Delfts blauwe wereld, geïnspireerd op het Nederlandse platteland. Ontdek onze heerlijke boerse collectie, waar elk item een eigen verhaal vertelt van de rustieke charme en landelijke schoonheid die Nederland rijk is.
Hoe herken ik Delfts blauw?
Wat u misschien niet wist is dat er rond de gouden eeuw enkele tientallen Delfts blauw fabrieken in Nederland waren. Veel bevonden zich ook in Delft, maar lang niet allemaal.