Ga naar content
Ma t/m vrij vóór 15:00 besteld, dezelfde dag verzonden
Wereldwijde verzending
Gratis verzending vanaf € 95,- binnen Nederland
Uniek handbeschilderd aardewerk

Hoe versier je een mooie kerstboom

Geschreven door Annette O'Shea Op
Wat een heerlijke klus; de kerstboom versieren! Haal de kerstballen en de kerstornamenten maar van zolder, we gaan de kerstboom weer mooi versieren. Met deze handige trucjes en slimme tips wordt het versieren van de kerstboom een stuk gemakkelijker en heb je straks ook een schitterend, versierde kerstboom in huis staan. 

Samen de kerstboom versieren

De kerstboom versieren is een fenomeen waar mensen heel fanatiek in kunnen worden. Er zijn mensen die al in augustus beginnen met het shoppen voor bijzondere kerstballen en kerstornamenten om hun kerstboom dat jaar met een nieuw thema te versieren. Een andere groep mensen haalt hun lang gekoesterde kerstdecoratie uit de bewaardozen en maakt er een ware familietraditie van om samen de kerstboom te versieren. Of jij de kerstboom nu liever helemaal alleen versiert, of je kinderen betrekt bij het versieren van de kerstboom, het is altijd handig om een bepaalde structuur te volgen. Zo krijg je hoe dan ook, altijd een prachtig versierde kerstboom. 

Direct leverbaar
€ 7,95
Direct leverbaar
€ 12,95
Niet leverbaar
€ 9,95

Kunststof kerstboom of een echte kerstboom versieren

De eerste vraag is natuurlijk: welk kerstboomtype ben jij? Haal jij elk jaar weer je kunststof kerstboom uit zijn doos, om vervolgens de takken mooi recht te buigen en de naalden weer wat uit elkaar te pluizen? Het scheelt je wel een hoop werk, want je hebt geen last van uitvallende naalden die je maanden later nog steeds overal tegenkomt in het huis en de kerstboom heeft geen water nodig om langer vers te blijven. Ook zijn er tegenwoordig zulke mooie namaak kerstbomen dat ze bijna niet van echt te onderscheiden zijn. Een echte kerstboom heeft natuurlijk als voordeel dat hij een heerlijke dennengeur in huis verspreidt en veel mensen vinden het juist leuk om een kerstboom met imperfecte takken te hebben. Een kromme tak hier, en een open plekje daar geven juist een authentieke sfeer aan de kerstboom. En het is natuurlijk een gezellige traditie om samen een mooie kerstboom uit te gaan zoeken.

Versier jij een grote of een kleine kerstboom?

Dan zijn er ook nog mensen die dol zijn op een gekleurde kerstboom of het handig vinden om een nepkerstboom te vinden, waar de lichtjes al aan toegevoegd zijn. Weer anderen geven de voorkeur aan meerdere kleine boompjes die bijvoorbeeld in de vensterbank passen, terwijl anderen een reusachtige kerstboom zoeken die helemaal tot aan het plafond reikt. Wat dat betreft zijn er ontzettend veel verschillende kerstbomen te vinden en deze verschillende kerstbomen vragen ook weer om een eigen manier van versieren. Dus kijk eerst naar wat voor soort kerstboom je wilt gaan versieren, want dat wordt je begintpunt.

Kerstboom versieren met lichtjes

Of je nou een grote kerstboom of een kleine kerstboom wil versieren, er is één ding wat nooit mag ontbreken. De kerstverlichting. Dit vormt de absolute basis bij het versieren van een kerstboom. Kies voor dromerige clustervlichting met kleine lampjes dicht op elkaar, traditionele grote nepkaarsen of een snoer kerstlichtjes in allerlei flikkerende kleuren. De kerstverlichting zet de toon voor de stijl van de kerstboom. Wil je meer diepte creëren in de kerstboom, dan kun je gebruik maken van twee verschillende soorten verlichting. Laat de kleinere lampjes wat meer op de uiteindes van de kerstboomtakken hangen, terwijl je de grotere lampjes vlakbij de stam van de kerstboom hangt. Voor een mooie verdeling van de lampjes, begin je met het versieren van de bovenkant van de kerstboom en draai je in een spiraalvorm het snoer helemaal naar beneden. Stop de lampjes hier en daar ook eens weg onder wat takken, zodat de dennennaalden mooi oplichten. Wanneer de kerstverlichting erin zit, is de eerste stap van het kerstboom versieren voltooid. Bepaal vervolgens in welke stijl je de kerstboom wil versieren. Ga je voor traditionele kerstkleuren zoals rood en groen of kies je voor iets zachters, zoals een kerstboom versierd met pastelkleuren?

Foto: John Lewis.

Direct leverbaar
€ 3,95
Direct leverbaar
€ 7,95
Direct leverbaar
€ 3,95

Kerstboom versieren: grote en kleine kerstballen

Wanneer je hebt besloten in welke kleur en stijl je de kerstboom wil versieren, begint het uitkiezen van de juiste kerstornamenten. Kerstballen zijn er in oneindig veel vormen, maten, kleuren en thema's. Het kan dus best lastig zijn om een goede balans in kerstornamenten te vinden wanneer je de kerstboom gaat versieren. Een handig trucje hiervoor is om een paar dezelfde kerstballen als basis te gebruiken. Afhankelijk van de grootte van de kerstboom kies je zes of acht stuks dezelfde kerstballen in een middelgroot formaat. De kleur van deze kerstballen is ook meteen je hoofdkleur. Verspreidt deze middelgrote kerstballen mooi verdeeld over de gehele kerstboom in een driehoekvorm. Dus bovenin de kerstboom hang je er maar één of twee, in het midden hang je de helft van de kerstballen en helemaal onderin hang je de rest. Nu de basis hangt, ga je de kerstboom verder versieren met kerstornamenten van andere formaten en kleuren. Laat je creativiteit zijn vrije loop gaan en doe wat jij mooi vindt. Een gouden regel is wel om van boven naar beneden te werken, waarbij de kleinere ornamenten bovenin de boom komen te hangen en de grootste ornamenten hangen helemaal onderaan in de kerstboom. 

Direct leverbaar
€ 14,95
Direct leverbaar
€ 14,95
Direct leverbaar
€ 14,95

Versier de kerstboom met leuke figuurtjes

De gewone, ronde kerstbal is een goede basis bij het versieren van de kerstboom. Wanneer je de kerstballen eenmaal in de boom hebt hangen, is het tijd om de boom een persoonlijk tintje te geven en bijzondere kerstornamenten toe te voegen. Dit kunnen unieke erfstukken zijn die vroeger al bij opa en oma in de kerstboom hingen, maar dit kunnen ook nieuwe kerstornamenten zijn om bijzondere momenten te markeren. Zoals de geboorte van een baby of het kopen van een huis. Het soort kerstornamenten die je kiest om je kerstboom mee te versieren, zegt heel veel over de stijl die je wilt neerzetten. Kies je voor natuurlijke ornamenten, zoals dennenappels, bomen en sterren dan ga je meer voor een traditionele, rustige kerstboom. Kies je voor kerstornamenten zoals ballondieren, kabouters of vogels met kerstmutsen dan kies je voor een meer speelse kerstboom. 

Direct leverbaar
€ 9,95
Direct leverbaar
€ 9,95
Direct leverbaar
€ 9,95
Direct leverbaar
€ 9,95
Direct leverbaar
€ 9,95
Direct leverbaar
€ 9,95

Balans in een rijk versierde kerstboom

Nu je alle basisornamenten in de versierde kerstboom hebt hangen is het tijd om te kijken naar de balans. Hang niet twee dezelfde kerstballen of ornamenten direct naast elkaar, maar zorg voor een gelijkmatige verdeling. Een andere handige tip om meer diepte in de versierde kerstboom aan te brengen is om te werken in clusters. Ga voor drie of vier verschillende types kerstornamenten om je kerstboom mee te versieren en maak hiervan een groepje. Dus één van elks oort ornament die je bij elkaar hangt. Van deze samenstelling maak je meerdere groepjes, die je op verschillende plekken in de kerstboom hangt. Zo zorg je voor voldoende afwisseling bij het versieren van je kerstboom, zonder dat de kerstboom rommelig wordt. De lege plekken vul je op met kerstornamenten waar je er maar één van hebt. De bijzondere kerstornamenten dus. Deze verdienen een speciaal plekje en vallen door het herhalende groepje kerstornamenten extra op. Je kan er ook voor kiezen om wel dezelfde vormen te gebruiken, maar dan in verschillende formaten of kleuren. En andersom werkt het ook: verschillende vormen, maar dan in dezelfde kleuren. Zo breng je een prachtige balans aan in je kerstboom en het maakt het versieren van de kerstboom een stuk makkelijker.

Drie grachtenpandjes als Delfts blauwe waxinelichthouders
Direct leverbaar
€ 7,95
Direct leverbaar
€ 39,95
Niet leverbaar
€ 6,95
Direct leverbaar
€ 3,95
Direct leverbaar
€ 24,95

Kerstboom versieren in huis

Nu de kerstboom mooi versierd is, staat hij prachtig te pronken op een mooi plekje in huis. Om het effect van de versierde kerstboom te versterken hebben we nog een allerlaatste handige truc. Laat het thema van de kerstboom terugkeren op andere plekken in huis. Herhaling is altijd beter, wanneer het aankomt op interieurinrichting. Het terug laten komen van elementen uit de kerstboom op andere plekken in de woonkamer, zorgt voor herkenning en versterkt de sfeer van de versierde kerstboom. Dus na het versieren van de kerstboom, is het tijd om de rest van de ruimte te versieren. Kijk naar het thema of de kleuren in je kerstboom en laat deze elementen terugkomen in je huis. Heb je bijvoorbeeld gekozen voor een rustige kerstboom met pastelkleuren, laat dezelfde kleuren dan opduiken in je huis in de vorm van vazen, waxinelichthouders en wandborden. Voeg hier en daar wat dennentakken toe, bijvoorbeeld in de vensterbank, boven de open haard of als krans aan de muur. Verstop in de dennentakken een paar dezelfde kerstornamenten of kerstballen die je ook gebruikt hebt om de kerstboom te versieren. Zo maak je van de ruimte één sfeervol geheel.

Direct leverbaar
€ 59,95
Direct leverbaar
€ 11,95
Direct leverbaar
€ 15,95

Nagenieten van het kerstboom versieren

Misschien wel het belangrijkste na alle inspanning: geniet van het resultaat! Zet een heerlijke mok warme chocolademelk, zet gezellige kerstmuziek op en steek een knapperend haardvuurtje aan. Nu is het tijd om achterover te gaan leunen en het eindresultaat te bewonderen. Is de kerstboom helemaal naar wens versierd of zit er toch nog een leeg hoekje in de kerstboom die opgevuld moet worden? Wanneer je een echte kerstboom hebt, heb je automatisch te maken met ongelijke dennentakken. Kijk goed naar het totaal plaatje en of de takken mooi samenvallen met de rest van de omgeving. Heeft je kerstboom aan één kant veel kortere takken, dan is dat de ideale kant om naar de muur te draaien. Hangt er na al je inspanningen om de kerstboom mooi te versieren, toch nog een kerstbal scheef? Laat hem dan lekker hangen en geniet van het imperfecte. Fijne kerstdagen!

Shop Delfts blauwe kerstornamenten

Delen

Facebook Twitter WhatsApp Pinterest social::mail

Gerelateerde artikelen

Delfts blauwe kersthangers en ornamenten in de kerstboom Heinen Delfts Blauw

Een Delfts blauwe kerst!

Maak er een gezellige Delfts blauwe kerst van! Versier de kerstboom met de mooiste Delfts blauwe kerstversiering voor een tijdloze sfeer. Het iconische blauw combineert prachtig met de klassieke kerstkleuren, maar ook met de kersttrends van het moment zoals zachte pasteltinten.
Basisschool de Pelikaan op bezoek bij de Heinen Delfts Blauw fabriek in Putten met Jorrit Heinen en Wilma Plaisier

Basisschoolkinderen krijgen rondleiding bij Heinen Delfts Blauw

Voorzichtig schuifelen de kleuters van basisschool De Pelikaan achter elkaar aan door de porseleinfabriek van Heinen Delfts Blauw. De groepen 1 en 2 van de basisschool namen vanmorgen (woensdag 12 februari) een kijkje bij de fabriek op industrieterrein Keizerswoert in verband met de Hollandse themaweek.

Delfts blauwe fietsvazen met droogbloemen ontworpen door Sylvain Tegroeg voor Heinen Delftsblauw

Delfts blauw nieuw design: De Blauwe Fiets

Heinen Delfts Blauw maakt werk van nieuwe tradities. In nauwe samenwerking met Nederlandse ontwerpers van naam en faam. Het resultaat: unieke aardewerk objecten die uitblinken in design. Bijzondere sieraden in elk interieur. Deze week is Sylvain Tegroeg aan de beurt. Hij ontwierp voor ons drie vazen, genaamd: 'De Blauwe Fiets'.