Ga naar content
Ma t/m vrij vóór 15:00 besteld, dezelfde dag verzonden
Wereldwijde verzending
Gratis verzending vanaf € 95,- binnen Nederland
Uniek handbeschilderd aardewerk
Online vrijmarkt Koningsdag gestart! Tot 75% korting op geselecteerde artikelen. Shop nu!

Delfts blauw beeld als aandenken Herdenkingsjaar Slavernijverleden

Geschreven door Annette O'Shea Op
Een historisch moment. De koning die excuses maakt voor het slavernijverleden van Nederland. Op zijn jas zit een speldje van een Kabra masker, een Afrikaans vooroudermasker, met Delfts blauwe decoratie. Ook hebben de koning en koningin een klein beeldje met hetzelfde ontwerp gekregen. Een porseleinen zoutvaatje met het Kabra masker, dat samensmelt met het onderstel van een 17e eeuws Delfts blauwe dekselvaas. Hét aandenken voor het Herdenkingsjaar Slavernijverleden.

Dit kunstwerk ‘Kabra Blauw’ staat symbool voor het samenkomen van twee culturen die een pijnlijke historie delen, maar toch verbroedering zoeken. Heinen Delfts Blauw mocht meewerken aan dit kunstproject, ontworpen door Boris van Berkum in samenwerking met wintipriesteres Marian Markelo. Ook hebben we twee grote versies van dit beeld gemaakt, die handbeschilderd zijn door onze meesterschilder Diana van Zeijl. Deze pronkvazen zijn door Museum Boijmans van Beuningen gekocht voor de museumcollectie. Het Kabra Blauw zoutvaatje is volgens NiNsee hét aandenken van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden 2023-2024.

Het uiterlijk van het zoutvaatje, de vaas en het speldje is deels geïnspireerd op het Kabra masker dat een ceremoniële rol speelt tijdens de Nationale Herdenking Nederlands Slavernijverleden, maar de decoratie en de vorm is ontworpen in de stijl van een traditionele Delfts blauwe dekselvaas, een oer-Hollands product. Tegelijkertijd zijn de kleuren blauw en wit belangrijk in de Afro-Surinaamse winti vooroudercultuur, waarbij de kleurencombinatie staat voor de Kabra, de voorouders. Door deze Afrikaanse en Nederlandse tradities samen te brengen ontstaat het Kabra Blauw.  

Wintipriesteres Marian Markelo zegent de Kabra Blauw dekselvaas in Depot Boijmans Van Beuningen, waar het beeld vanaf 1 juli 2023 te zien is. “Hier staat het verbond tussen kunst en spiritualiteit". Het zoutvaatje, de dekselvaas en het speldje zijn binnenkort verkrijgbaar bij Heinen Delfts Blauw.

Delen

Facebook Twitter WhatsApp Pinterest social::mail

Gerelateerde artikelen

Delfts blauwe fietsvazen met droogbloemen ontworpen door Sylvain Tegroeg voor Heinen Delftsblauw

Delfts blauw nieuw design: De Blauwe Fiets

Heinen Delfts Blauw maakt werk van nieuwe tradities. In nauwe samenwerking met Nederlandse ontwerpers van naam en faam. Het resultaat: unieke aardewerk objecten die uitblinken in design. Bijzondere sieraden in elk interieur. Deze week is Sylvain Tegroeg aan de beurt. Hij ontwierp voor ons drie vazen, genaamd: 'De Blauwe Fiets'.

Blauw Vouw finalist van de Tableware International Awards of Excellence

Ons Blauw Vouw servies is genomineerd als finalist van de Tableware International Awards of Excellence. In de categorie koffie- & theeservies is dit opvallende servies van de Nederlandse designer Romy Kühne aangemerkt als favoriet door een internationale vakjury. Op de vakbeurs Ambiente in Frankfurt wordt zondag de winnaar bekendgemaakt. 

Vul de servieskast aan!

Vul nu je prachtige Delfts blauwe serviesgoed aan met nieuwe items die je niet wil missen in de keuken! Onze populaire serviezen Blauw Vouw en Blauw Bloesem komen met tal van handige en mooie serviesstukken die je serviesgoed compleet maken.