Ga naar content
Ma t/m vrij vóór 15:00 besteld, dezelfde dag verzonden
Wereldwijde verzending
Gratis verzending vanaf € 95,- binnen Nederland
Uniek handbeschilderd aardewerk

Delfts blauw beeld als aandenken Herdenkingsjaar Slavernijverleden

Geschreven door Annette O'Shea Op
Een historisch moment. De koning die excuses maakt voor het slavernijverleden van Nederland. Op zijn jas zit een speldje van een Kabra masker, een Afrikaans vooroudermasker, met Delfts blauwe decoratie. Ook hebben de koning en koningin een klein beeldje met hetzelfde ontwerp gekregen. Een porseleinen zoutvaatje met het Kabra masker, dat samensmelt met het onderstel van een 17e eeuws Delfts blauwe dekselvaas. Hét aandenken voor het Herdenkingsjaar Slavernijverleden.

Dit kunstwerk ‘Kabra Blauw’ staat symbool voor het samenkomen van twee culturen die een pijnlijke historie delen, maar toch verbroedering zoeken. Heinen Delfts Blauw mocht meewerken aan dit kunstproject, ontworpen door Boris van Berkum in samenwerking met wintipriesteres Marian Markelo. Ook hebben we twee grote versies van dit beeld gemaakt, die handbeschilderd zijn door onze meesterschilder Diana van Zeijl. Deze pronkvazen zijn door Museum Boijmans van Beuningen gekocht voor de museumcollectie. Het Kabra Blauw zoutvaatje is volgens NiNsee hét aandenken van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden 2023-2024.

Het uiterlijk van het zoutvaatje, de vaas en het speldje is deels geïnspireerd op het Kabra masker dat een ceremoniële rol speelt tijdens de Nationale Herdenking Nederlands Slavernijverleden, maar de decoratie en de vorm is ontworpen in de stijl van een traditionele Delfts blauwe dekselvaas, een oer-Hollands product. Tegelijkertijd zijn de kleuren blauw en wit belangrijk in de Afro-Surinaamse winti vooroudercultuur, waarbij de kleurencombinatie staat voor de Kabra, de voorouders. Door deze Afrikaanse en Nederlandse tradities samen te brengen ontstaat het Kabra Blauw.  

Wintipriesteres Marian Markelo zegent de Kabra Blauw dekselvaas in Depot Boijmans Van Beuningen, waar het beeld vanaf 1 juli 2023 te zien is. “Hier staat het verbond tussen kunst en spiritualiteit". Het zoutvaatje, de dekselvaas en het speldje zijn binnenkort verkrijgbaar bij Heinen Delfts Blauw.

Delen

Facebook Twitter WhatsApp Pinterest social::mail

Gerelateerde artikelen

Leuke cadeaus voor Vaderdag!

Het is weer tijd om alle vaders van Nederland in het zonnetje te zetten! Het lijkt elk jaar wel lastiger te worden om een uniek en leuk vaderdagcadeau te vinden, daarom maken we het lekker makkelijk voor je. Met deze cadeaus ga je sowieso een leuke Vaderdag tegemoet!
Handbeschilderd gepersonaliseerd relatiegeschenk huwelijk wandbord tulpenvaas kuspaar XXL Heinen Delfts Blauw

Ja, ik wil... een Delfts blauw huwelijkscadeau!

De lente staat voor de deur. Het seizoen van nieuw leven, een opbloeiende natuur, lentekriebels en... de liefde. De meest populaire tijd voor bruiloften is aangebroken en daar horen mooie, persoonlijke huwelijkscadeaus bij. 

Mandala wandborden collectie in zomerse kleuren

Interieurtrend: Wandborden

In Hollywood doen ze het opeens massaal: aardewerken wandborden aan de muur als decoratie! Deze interieurtrend van 2022 is van oorsprong hartstikke Nederlands, want wie heeft de Delfts blauwe wandborden nou niet bij grootouders aan de muur zien hangen. Bij Heinen Delfts Blauw weten we als geen ander hoe we de mooiste wandborden maken en onze nieuwe collecties passen thuis in elk trendy interieur van nu!