Ga naar content
Ma t/m vrij vóór 15:00 besteld, dezelfde dag verzonden
Wereldwijde verzending
Gratis verzending vanaf € 95,- binnen Nederland
Uniek handbeschilderd aardewerk

Delfts blauw beeld als aandenken Herdenkingsjaar Slavernijverleden

Geschreven door Annette O'Shea Op
Een historisch moment. De koning die excuses maakt voor het slavernijverleden van Nederland. Op zijn jas zit een speldje van een Kabra masker, een Afrikaans vooroudermasker, met Delfts blauwe decoratie. Ook hebben de koning en koningin een klein beeldje met hetzelfde ontwerp gekregen. Een porseleinen zoutvaatje met het Kabra masker, dat samensmelt met het onderstel van een 17e eeuws Delfts blauwe dekselvaas. Hét aandenken voor het Herdenkingsjaar Slavernijverleden.

Dit kunstwerk ‘Kabra Blauw’ staat symbool voor het samenkomen van twee culturen die een pijnlijke historie delen, maar toch verbroedering zoeken. Heinen Delfts Blauw mocht meewerken aan dit kunstproject, ontworpen door Boris van Berkum in samenwerking met wintipriesteres Marian Markelo. Ook hebben we twee grote versies van dit beeld gemaakt, die handbeschilderd zijn door onze meesterschilder Diana van Zeijl. Deze pronkvazen zijn door Museum Boijmans van Beuningen gekocht voor de museumcollectie. Het Kabra Blauw zoutvaatje is volgens NiNsee hét aandenken van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden 2023-2024.

Het uiterlijk van het zoutvaatje, de vaas en het speldje is deels geïnspireerd op het Kabra masker dat een ceremoniële rol speelt tijdens de Nationale Herdenking Nederlands Slavernijverleden, maar de decoratie en de vorm is ontworpen in de stijl van een traditionele Delfts blauwe dekselvaas, een oer-Hollands product. Tegelijkertijd zijn de kleuren blauw en wit belangrijk in de Afro-Surinaamse winti vooroudercultuur, waarbij de kleurencombinatie staat voor de Kabra, de voorouders. Door deze Afrikaanse en Nederlandse tradities samen te brengen ontstaat het Kabra Blauw.  

Wintipriesteres Marian Markelo zegent de Kabra Blauw dekselvaas in Depot Boijmans Van Beuningen, waar het beeld vanaf 1 juli 2023 te zien is. “Hier staat het verbond tussen kunst en spiritualiteit". Het zoutvaatje, de dekselvaas en het speldje zijn binnenkort verkrijgbaar bij Heinen Delfts Blauw.

Delen

Facebook Twitter WhatsApp Pinterest social::mail

Gerelateerde artikelen

Ontmoet Nhaan, de ster op het nieuwe servies van Janny van der Heijden!

Janny van der Heijden komt met een schitterende uitbreiding op haar Sharing Moments servies. Op het nieuwe serviesgoed pronkt dit keer haar vertederende teckel Nhaan. Dé celebrity hond van Nederland! Het aandoenlijke hondje rent, rolt en tuimelt over de borden en de kopjes heen. Dit wil je echt hebben!
Blauw Festival servies ontworpen door Geke Lensink voor Heinen Delfts Blauw

Delfts blauw nieuw design: Blauw Festival

Heinen Delfts Blauw maakt werk van nieuwe tradities. In nauwe samenwerking met Nederlandse ontwerpers van naam en faam. Het resultaat: unieke aardewerk objecten die uitblinken in design. Bijzondere sieraden in elk interieur. Deze week is Geke Lensink aan de beurt. Zij ontwierp voor ons een eigentijds servies genaamd Blauw Festival.

Gedekte tafels met Blauw Vouw, Blauw Bloesem, Blauw Festival en tegel serviezen van Heinen Delfts Blauw op Horecava beurs

Heinen Delfts Blauw staat op Horecava 2020

Gezellig uit eten, lekker drinken en in een bijzonder hotel slapen, een favoriete bezigheid van veel Nederlanders in hun vrije tijd. De beurs Horecava speelt in op de constant veranderende wereld van de foodretail en de foodservice en de Delfts blauwe serviezen van Heinen Delfts Blauw zijn er natuurlijk ook bij.