Ga naar content
Ma t/m vrij vóór 15:00 besteld, dezelfde dag verzonden
Wereldwijde verzending
Gratis verzending vanaf € 95,- binnen Nederland
Uniek handbeschilderd aardewerk

Delfts blauw beeld als aandenken Herdenkingsjaar Slavernijverleden

Geschreven door Annette O'Shea Op
Een historisch moment. De koning die excuses maakt voor het slavernijverleden van Nederland. Op zijn jas zit een speldje van een Kabra masker, een Afrikaans vooroudermasker, met Delfts blauwe decoratie. Ook hebben de koning en koningin een klein beeldje met hetzelfde ontwerp gekregen. Een porseleinen zoutvaatje met het Kabra masker, dat samensmelt met het onderstel van een 17e eeuws Delfts blauwe dekselvaas. Hét aandenken voor het Herdenkingsjaar Slavernijverleden.

Dit kunstwerk ‘Kabra Blauw’ staat symbool voor het samenkomen van twee culturen die een pijnlijke historie delen, maar toch verbroedering zoeken. Heinen Delfts Blauw mocht meewerken aan dit kunstproject, ontworpen door Boris van Berkum in samenwerking met wintipriesteres Marian Markelo. Ook hebben we twee grote versies van dit beeld gemaakt, die handbeschilderd zijn door onze meesterschilder Diana van Zeijl. Deze pronkvazen zijn door Museum Boijmans van Beuningen gekocht voor de museumcollectie. Het Kabra Blauw zoutvaatje is volgens NiNsee hét aandenken van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden 2023-2024.

Het uiterlijk van het zoutvaatje, de vaas en het speldje is deels geïnspireerd op het Kabra masker dat een ceremoniële rol speelt tijdens de Nationale Herdenking Nederlands Slavernijverleden, maar de decoratie en de vorm is ontworpen in de stijl van een traditionele Delfts blauwe dekselvaas, een oer-Hollands product. Tegelijkertijd zijn de kleuren blauw en wit belangrijk in de Afro-Surinaamse winti vooroudercultuur, waarbij de kleurencombinatie staat voor de Kabra, de voorouders. Door deze Afrikaanse en Nederlandse tradities samen te brengen ontstaat het Kabra Blauw.  

Wintipriesteres Marian Markelo zegent de Kabra Blauw dekselvaas in Depot Boijmans Van Beuningen, waar het beeld vanaf 1 juli 2023 te zien is. “Hier staat het verbond tussen kunst en spiritualiteit". Het zoutvaatje, de dekselvaas en het speldje zijn binnenkort verkrijgbaar bij Heinen Delfts Blauw.

Delen

Facebook Twitter WhatsApp Pinterest social::mail

Gerelateerde artikelen

Bordjes voor aan de muur in de leukste stijlen

Wandborden zijn nog altijd één van onze meest populaire producten. En we snappen wel waarom, want ze zijn eindeloos te combineren en gemakkelijk te verwisselen. Zo hou je het steeds weer vernieuwend in huis en heb je iedere keer weer wat leuks om mee uit te breiden.

Richard Hutten ontwerpt nieuwe collectie voor Heinen Delfts Blauw

Wereldwijd staat hij bekend als hét gezicht van Dutch design. Richard Hutten leeft en ademt kunst en design. Met zijn speelse en onconventionele ontwerpen wil hij inspelen op de fantasie van mensen en vooral mooie en optimistische kanten uitlichten. Zijn nieuwe wandborden voor Heinen Delfts Blauw ontrafelen de schoonheid van oud-Hollandse meesterwerken en vormen intrigerende kunstwerken voor aan de muur.

De zomerse trendkleuren van 2023!

Deze zomer halen we het strand in huis! Niet letterlijk natuurlijk, want van een bak zand in je woonkamer wordt niemand vrolijk, maar met de vrolijke trendkleuren van 2023. Alles draait om de beach vibes. Geel, oranje, rood, lila en kobaltblauw. Het hele kleurenpalet van de Mediterraanse Zee komt voorbij en wij houden ervan!