Ga naar content
Ma t/m vrij vóór 15:00 besteld, dezelfde dag verzonden
Wereldwijde verzending
Gratis verzending vanaf € 95,- binnen Nederland
Uniek handbeschilderd aardewerk
Delfts blauwe “Atlas” ontworpen door Jacob de Baan voor Heinen Delfts Blauw

Atlas

Geschreven door Martijn Op

Het concept

Al meer dan 350 jaar draagt Atlas de wereld op zijn schouders, staande op het dak van het Paleis op de Dam. Dit standbeeld, gemaakt door Artus Quellinus, is een bekend icoon van de stad Amsterdam. Atlas is gemaakt van brons door de gebroeders Hemony in 1664. Deze broers zijn ook verantwoordelijk voor het maken van vrijwel alle kerkklokken in Amsterdam: Westertoren, Oosterkerk, Zuiderkerk, Munttoren en de Oude Kerk.

Bronzen Atlas boven op het Paleis op de Dam

Atlas door Heinen Delfts Blauw

Jacob de Baan heeft voor Heinen Delfts Blauw een interpretatie van Atlas gemaakt. Jacob werd geïnspireerd door Atlas en hij vraagt zich af of Atlas alle klokken om zich heen hoort luiden. Atlas doet zijn werk zonder te klagen, maar misschien is hij moe en lijdt hij onder de zware last die hij draagt? Vanuit zijn positie ziet hij de Westertoren en de Herengracht. Misschien kan Atlas een ommetje gaan maken? Hij is veroordeeld tot het dragen van de wereld op zijn schouders. Zal hij ooit vrij zijn? Het monument roept vragen tot zich op over de keus van Atlas en tegelijkertijd vertelt het wonderbaarlijke verhaal van Atlas en Hercules.

Het ontwerp van Jacob de Baan wil aan de bezoekers vertellen dat het mogelijk is om het bekende om te draaien. Het is een meditatie op de moeilijke weg tot zelfkennis. En een weg om te leren de last van de wereld naast ons neer te leggen.

De inspiratie voor het thema kwam ook van het boek "weight" van Jeanette Winterson.

Delen

Facebook Twitter WhatsApp Pinterest social::mail

Gerelateerde artikelen

Zet een overheerlijk kerstdiner op tafel!

Trek alles uit de kast voor het kerstdiner deze winter. De hele 'less is more' overtuiging laten we lekker achter ons, want we maken er de kerstigste kerst van die we ooit hebben gehad. Groen, rood, gezelligheid, eten en drinken in overvloed en de schitterendste materialen. Zo geniet je nog veel meer van de grootste maaltijd van dit seizoen!

Melkbusvazen: boerse nostalgie op tafel

Nieuw in onze collectie! Vazen in de vorm van een oud-Hollandse melkbus. Deze nostalgische melkbus vormt een leuk model voor een gloednieuwe bloemenvaas, waar je een groot boeket weidebloemen in kwijt kunt. Een stukje boerse charme voor op de keukentafel.

Avondbloem servies: zwoele bloementuin op je bord

Geniet van de zwoele, lange avonden met heerlijk eten, goed gezelschap en een sfeervol servies. Avondbloem is een servies met een minimalistische vormgeving en een verstild design. De weelderige bloemen hebben de kleur van Delfts blauwe verf vóórdat deze de oven in gaat. De zwart-grijze tinten worden aangevuld met goudaccenten en doen denken aan een bloementuin wanneer de avond valt.