Ga naar content
Ma t/m vrij vóór 15:00 besteld, dezelfde dag verzonden
Wereldwijde verzending
Gratis verzending vanaf € 95,- binnen Nederland
Uniek handbeschilderd aardewerk
Meester schilder Wilma Plaisier en illustrator Merlijne Marell schilderen het kaststel dat is ontworpen door ontwerper Heiko Balster voor Heinen Delfts Blauw

Delfts blauwe kunst op Masterly The Hague

Geschreven door Martijn Op

Dit jaar doet Heinen Delfts Blauw ook (indirect) mee aan Masterly The Hague. Op dit kunstfestival worden hedendaagse ontwerpers samengebracht met de oude schildermeesters van vroeger om een verrassend nieuw kunstwerk te maken. Heinen Delfts Blauw werkt hiervoor samen met ruimtelijk vormgever Heiko Balster en illustrator Merlijne Marell.

Heiko Balster heeft voor Masterly The Hague 2019 een hedendaagse versie van het traditionele Delfts blauwe kaststel ontworpen. Het thema van dit jaar is ‘A Royal Festival’ wat Heiko meteen op het idee bracht om een traditioneel Delfts blauw kaststel als ‘Royal Gift’ te maken, maar dan met een eigentijdse twist. “We kregen een schilderij toegewezen waardoor we ons moesten laten inspireren", vertelt Merlijne Marell. "Dit schilderij was een soort stilleven over de jacht, met dode fazanten en trossen druiven. Dat zette ons aan het denken: voedsel, waar komt het vandaan en waar dient het voor.” Heiko benaderde Merlijne om de illustraties voor het kaststel vorm te geven.

Merlijne en Wilma werken aan het kunstzinnige Delfts blauwe kaststel.

Het resultaat is een driedelig kaststel met als thema de kringloop van het leven. “Het middelste stuk is een verhaal wat eindeloos rond blijft gaan, de personages zitten achter elkaar aan; eten én gegeten worden. Het linkerdeel van het kaststel zit vol florale motieven, zoals plantjes en kleine beestjes die de bloeitijd symboliseren, terwijl het rechterdeel draait om verval en vertering. Dit is nodig om weer nieuwe grondstoffen aan te maken om nieuwe groei weer mogelijk te maken.”

Illustrator Merlijne werkt van huis uit vooral met oude druktechnieken als houtsnedes en zeefdrukken. Het is dan ook een hele uitdaging om voor het eerst haar ideeën vorm te geven door middel van de Delfts blauwe schilderkunst. “Elke techniek heeft een bepaalde uitdrukking en Delfts blauw staat eigenlijk ver af van mijn eigen handschrift als kunstenaar”, vertelt Merlijne tijdens het schilderen. Onder begeleiding van plateelschilder Wilma Plaisier van Heinen Delfts Blauw, lukt het haar toch vrij snel om haar ontwerpen vorm te geven op het moderne kaststel.

De kunstwerken worden geglazuurd en gaan in de oven.

Het kaststel is te bewonderen op Masterly The Hague van 19 t/m 22 september 2019 en staat vervolgens ook op de Dutch Design Week, onderdeel van de tentoonstelling HOW&WOW van Craftscounsil Nederland, van 19 t/m 27 oktober 2019.

Delen

Facebook Twitter WhatsApp Pinterest social::mail

Gerelateerde artikelen

Wandcirkel Het Puttertje 60 cm aan de muur woonkamer Heinen Delfts Blauw

De intrigerende geschiedenis van het wandbord met het Puttertje

Het Puttertje is een van de meest populaire producten bij Heinen Delfts Blauw. In dit artikel willen we dan ook graag de schijnwerpers richten op een van onze meest geliefde kunstwerken: het wandbord met het Puttertje. Dit verfijnde stuk aardewerk is een eerbetoon aan zowel de rijke geschiedenis van Delfts blauw als de prachtige wereld van de natuur. Leer meer over de symboliek en artistieke vaardigheden die erachter schuilgaan en laat je meenemen in onze wereld.
Delfts blauwe fietsvazen met droogbloemen ontworpen door Sylvain Tegroeg voor Heinen Delftsblauw

Delfts blauw nieuw design: De Blauwe Fiets

Heinen Delfts Blauw maakt werk van nieuwe tradities. In nauwe samenwerking met Nederlandse ontwerpers van naam en faam. Het resultaat: unieke aardewerk objecten die uitblinken in design. Bijzondere sieraden in elk interieur. Deze week is Sylvain Tegroeg aan de beurt. Hij ontwierp voor ons drie vazen, genaamd: 'De Blauwe Fiets'.

Melkbusvazen: boerse nostalgie op tafel

Nieuw in onze collectie! Vazen in de vorm van een oud-Hollandse melkbus. Deze nostalgische melkbus vormt een leuk model voor een gloednieuwe bloemenvaas, waar je een groot boeket weidebloemen in kwijt kunt. Een stukje boerse charme voor op de keukentafel.