Het ambacht achter Delfts blauw
Delfts blauw gemaakt met liefde
Hoe wordt een Made-Lief vaas gemaakt:
1. Van inspiratie tot creatie
Het begint allemaal met inspiratie. Voor de Made-Lief collectie hebben we onze inspiratie gehaald uit traditionele Delfts blauwe bloemendecoraties en vormen. De bloemen en slagblaadjes zijn één van de oudste Delfts blauwe decoraties op porselein. Het idee wordt vormgegeven door middel van schetsen op papier. Zo verkennen we de decoraties, verfijnen we de vormen en zo komt het concept langzaam tot leven. Vervolgens wordt er een 3D-ontwerp gemaakt van de schetsen. Onze ontwerper maakt deze digitaal, zodat we de vazen kunnen visualiseren tot in detail, inclusief de dimensies en de verhoudingen.
2. Ceramic casting
Nu het ontwerp klaar is, begint het maken van de vaas. We stellen onze klei nauwkeurig samen op basis van meer dan tien verschillende grondstoffen. Wanneer de klei klaar is, wordt deze in gipsen mallen gegoten. De gietvormen zijn van gips omdat dit poreus is en het water uit de klei opneemt. Door dit proces droogt de klei langzaam. De klei droogt sneller op de plekken waar het de gipsen wand raakt, waardoor er een droog kleiwandje ontstaat terwijl het midden vloeibaar blijft. Na ongeveer een half uur is dit kleiwandje zo'n 4 mm dik. We keren de gietvorm om en laten de nog vloeibare klei in het midden eruit lopen. Zo ontstaat er een holle vaas.
3. Met de hand beschilderen
Delfts blauwe verf is eigenlijk zwart van kleur. Dit maakt het extra uitdagend voor de meesterschilder om mee te schilderen. De verf is een samenstelling van kobalt- en koperoxide en wordt door onszelf, naar eigen recept gemaakt. Tijdens het bakken verandert de zwarte kleur in het iconische Delfts blauw, doordat de verf een chemische reactie aangaat met het glazuur. Eerst maakt de meesterschilder een patroon op de vaas met een potlood of moet houtskoolpoeder. Vervolgens trekt de meesterschilder de belangrijkste lijntjes na met een dun penseel, waarna de decoratie volledig geschilderd wordt uit de losse pols. Hierbij mogen geen foutjes gemaakt worden, want het materiaal is onvergeeflijk. Zodra een penseelstreek is gezet, blijft deze voor altijd zichtbaar. Kleurverschil en diepte wordt aangebracht door de verf te verdunnen met water. Hier is ontzettend veel ervaring en inzicht voor nodig.
4. Klaar is de vaas!
Na het schilderen wordt de vaas bedekt in een laag glazuur. Dit wordt met de hand gedaan om ervoor te zorgen dat het glazuur zich evenredig over het product verspreidt. Op dit moment in het proces is de vaas helemaal wit en is er niks meer zichtbaar van het schilderwerk. Nu gaat de vaas de oven in. Er wordt gebakken op een temperatuur van zo'n 1200 graden Celsius. Tijdens het bakken smelt het glazuur en wordt het transparant. De zwarte kleur van de verf verandert in de welbekende Delfts blauwe tint. Na een proces wat dagenlang duurt om te maken is het eindresultaat eindelijk klaar: een prachtige, handgemaakte Delfts blauwe vaas!