Ga naar content
Ma t/m vrij vóór 15:00 besteld, dezelfde dag verzonden
Wereldwijde verzending
Gratis verzending vanaf € 95,- binnen Nederland
Uniek handbeschilderd aardewerk

Servetten vouwen als tafelversiering

Geschreven door Annette O'Shea Op
De tijd van gezellig samen rond de eettafel zitten is weer aangebroken. Voor een normale maaltijd zet je misschien de dinerborden op tafel en misschien steek je zelfs nog wel een gezellig kaarsje aan, maar voor een bijzondere maaltijd trek je de servetten uit de kast. Servetten vouwen is een creatieve manier om veel sfeer aan je eettafel toe te voegen.

Servetten vouwen voor speciale maaltijden

In de drukte van alledag heb je vaak helemaal geen tijd of zin om ook nog servetten te vouwen. Dan ben je blij als er een gezonde en lekkere maaltijd op tafel staat, zonder al teveel poespas eromheen. Misschien kruip je na een lange werkdag zelfs nog liever met een dinerbord op schoot op de bank, dan dat je aan tafel gaat zitten om te eten. Een servet vouwen is dan wel het laatste waar je aan wil denken. Af en toe zijn er momenten in het jaar waarop het wel ontzettend leuk is om de eettafel extra feestelijk aan te kleden, zoals we laten zien met onze tips voor tafeldecoratie voor kerst. Ook voor verjaardagsdiners, wanneer er visite komt of gewoon om af en toe de romantiek erin te houden en een sfeervol diner op tafel te zetten, is het leuk om servetten te vouwen. Een kunstig gevouwen servet maakt er meteen een aangeklede eettafel van.

Direct leverbaar
€ 3,95
Direct leverbaar
€ 3,95
Direct leverbaar
€ 3,95

Servetten vouwen: papier of stof

Nu zijn er natuurlijk verschillende soorten servetten, van gewone papieren servetten tot aan luxe gewoven servetten van jacquard stof. De één heeft een voorkeur voor papieren servetten, terwijl de ander een servet van stof kiest. Beiden hebben zo hun sterke kanten. Zo gaat een stoffen servet uiteraard langer mee, omdat het hergebruikt kan worden, terwijl de ander zich eraan stoort dat sommige vetvlekken er net niet helemaal uitgaan. Een stoffen servet staat heel chich in een servethouder, terwijl een papieren servet gezellig als een stapeltje op tafel ligt. Wanneer het aankomt op servetten vouwen heeft ook iedereen zijn eigen voorkeur. Een gevouwen servet van stof heeft een hele luxe uitstraling, maar is meestal moeilijker te vouwen dan een papieren servet. Daarnaast blijft een papieren servet beter in model omdat je de lijnen scherper kunt vouwen. Een groot voordeel wanneer je een meer ingewikkelde servet wil vouwen. 

Wat heb je nodig voor servetten vouwen

Om feestelijke servetten te vouwen heb je allereerst natuurlijk een stapel servetten nodig. Kies servetten met een leuk patroon erop die leuk naar voren komt tijdens het vouwen, of kies voor servetten in één kleur en decoreer ze met andere knutselspulletjes. Bedenk voor welke gelegenheid je de servetten wil vouwen. Is dat bijvoorbeeld een grote feestdag zoals kerst, dan is het leuk om servetten in een kerstpatroon te vouwen. Denk aan een kerstboom, een kerstster of een kerstmuts. Zo heeft elke feestdag typische figuurtjes die je kunt gebruiken om je servetten te vouwen. Met een beetje zoeken op het internet ontdek je al snel heel veel tutorials die je stap voor stap laten zien hoe servetten vouwen werkt. Heb je een figuur gevonden die je na wilt maken, kies dan nog een paar extra decoratiestukjes zoals hulst, rode besjes, glitter, sterren of mos. Houd ook altijd een lijmpistool en wat paperclips bij de hand om je gevouwen servet wat extra ondersteuning te geven. Echte origami-fanaten kunnen natuurlijk uitsteken servetten vouwen zonder lijm of andere hulpmiddelen, maar de rest van ons grijpt lekker naar de extra ondersteuning.

Direct leverbaar
€ 3,95
Direct leverbaar
€ 3,95
Direct leverbaar
€ 3,95

Servetten vouwen op de eettafel

Servetten vouwen is een klusje waarbij je het beste lekker aan de eettafel kunt gaan zitten. Als je een servet vouwt zonder lijm of paperclips erbij dan is een gevouwen servet vrij kwetsbaar en kan je creatie snel weer uit elkaar vallen. Ga daarom servetten vouwen op de plek waar je ze ook neer wilt zetten. Zo hoef je ze zo min mogelijk te verplaatsen en voorkom je een hoop frustratie bij jezelf. Bedenk ook van tevoren waar je je gevouwen servetten wilt neerzetten. Zet je ze op de tafel, boven of naast het dinerbord, of komen ze óp het bord te liggen of misschien zelfs wel in de soepkom of in een wijnglas. Zet de dinerborden alvast klaar of als je de servetten op tafel wilt zetten, zorg dan dat er genoeg ruimte overblijft om gemakkelijk het eten op te kunnen dienen zonder dat de gevouwen servetten nog weer verplaatst moeten worden.

Geschiedenis van servetten vouwen

Servetten vouwen gebeurt al sinds de 17e eeuw. Er was zelfs een ware 'gouden eeuw' van het servetten vouwen. Het was een kunstvorm die uitermate serieus werd genomen. In de Duitse stad Neurenberg werd er een school opgericht die zich uitsluitend bezig hield met mensen opleiden in het vouwen van servetten. Butlers van voorname huizen hadden planken vol boeken met vouwinstructies en patronen voor servetten, want er werden hele specifieke eisen gesteld aan de bijzondere vorm van tafeldecoratie. De gevouwen servet werd razend populair in de tijd van de Zonnekoning, Lodewijk XIV van Frankrijk. In deze periode werd de kleding bombastischer, uitbundiger en kleurrijker. Een servet werd niet langer als een plat vodje op de tafel gelegd, ook dit moest grootser. De gevouwen servet werd verheven tot een groot tafelstuk in de vorm van een bestaand dier of een fabelachtig figuur, natuurlijke elementen of zelfs architectonische hoogstandjes. Vervolgens werd het een populair cadeau op bruiloften om servetten te vouwen met een persoonlijke noot, waaraan iemand kon zien of hij of zij een gast van de bruid of de bruidegom was. De populaire kunst van het servetten vouwen raakte een beetje in vergetelheid toen tafelstukken in de vorm van servetten, vervangen werden door porseleinen decoraties in de 19e eeuw.

Gevouwen servetten als tafeldecoratie

De gevouwen servet werd een paar eeuwen terug dus gebruikt als tafeldecoratie. Breng deze oude traditie weer tot leven en duik de oude instructieboeken in hoe je deze servetten vouwt en er prachtige tafeldecoratie van maakt. Voor de ingewikkelde vouwpatronen heb je servetten van katoen nodig en een flinke dosis stijfsel om de servetten in vorm te houden. Zoek op het internet naar de oude patronen en je stuit op kunstwerken van steigerende paarden, konijntjes met lange oren en kalkoenen met een grote bos staartveren. Tegenwoordig zijn er ook veel origami instructies te vinden waarmee je dezelfde creaties vouwt met papieren servetten. Je tafelgasten zullen ongetwijfeld onder de indruk zijn van deze vergeten kunstvorm en wie weet wordt het zelfs weer een herontdekte trend om servetten te vouwen voor een aangeklede tafel.    

Waarom servetten vouwen nuttig is

Bij het vouwen van servetten wordt er als eerste gedacht aan decoratie. De tafel wordt gedekt, de servetten liggen op de borden en het eten wordt opgediend. Een gevouwen servet is niet alleen een sfeermaker aan tafel, het kan ook  heel nuttig zijn. Je kunt servetten op zo'n manier vouwen dat ze gebruikt kunnen worden om het bestek in op te bergen op een decoratieve manier. Soms worden gevouwen servetten zelfs gebruikt om menukaarten leuk te presenteren of om naamkaartjes bij de borden te leggen. Of vouw het servet op tot een klein cadeautje en stop er een leuke verrassing van Secret Santa. De mogelijkheden zijn eindeloos dus laat je creativiteit lekker de vrije loop gaan en bedenk zelf wat je allemaal kunt doen met een gevouwen servet. Zo maak je van servetten vouwen niet alleen iets leuks en decoratiefs, ze kunnen ook nog gebruikt worden voor andere doeleindes dan alleen maar je vieze handen of je mond aan af te vegen.

Gevouwen servies bij gevouwen servetten

Bij prachtig gevouwen servetten hoort natuurlijk ook een mooi bijpassend servies. Ons Blauw Vouw servies is daarvoor perfect. In het porseleinen servies zitten kleine vouwen verwerkt die doen denken aan de vouwkunst origami. Met dit idee is de designer van Blauw Vouw ook aan de slag gegaan. Toen ze het servies voor Heinen Delfts Blauw ontwikkelde, wilde ze de gedeelde porseleingeschiedenis van China en Nederland zichtbaar maken in één servies. Daarom heeft ze het Aziatische origami gecombineerd met Delfts blauw. De mallen voor het servies zijn gemaakt van gevouwen papier waarop de klei gegoten werd. Het witte porselein doet op deze manier denken aan papier. Met een prachtig gevouwen servet op of naast het servies, wordt het plaatje helemaal compleet.

Direct leverbaar
€ 69,95
Direct leverbaar
€ 31,95
Direct leverbaar
€ 21,95
Servies bij je servet!
Zijn je servetten gevouwen maar zoek je nog een prachtig mooi servies om op tafel te zetten? Shop dan onze Delfts blauw serviezen. We hebben een aantal complete collecties zoals Blauw Bloesem, Blauw Vouw, Avondbloem, Oranje Tulp, Sharing Moments en Paauw Blauw. Naast onze vaste collecties hebben we ook veel los Delfts blauw serviesgoed wat je onderling met elkaar kunt combineren. 

Delen

Facebook Twitter WhatsApp Pinterest social::mail

Gerelateerde artikelen

Nieuwe uitbreiding voor collectie Nhaan

Zorg dat je een servetje onder je kin houdt, want van deze nieuwe producten ga je gegarandeerd kwijlen! De allerschattigste Delfts blauw collectie van Nederland wordt namelijk uitgebreid met prachtig, nieuw serviesgoed. Het aandoenlijke hondje Nhaan, de trouwe viervoeter van Janny van der Heijden, speelt de hoofdrol op dit Delfts blauwe servies. Vrolijk, speels en een schattigheidsfactor waar je geen nee tegen kunt zeggen.
Drie waxinelichthouder huisjes op een rij in het goud

Kersthuisjes en kerstaccessoires

Vrolijk de donkerste maanden van het jaar op met de gezelligste kersthuisjes en kerstaccessoires voor in huis. Met sprankelend goud, kraakwit porselein, Delfts blauwe decoraties en heerlijke kaarslichtjes maak je het extra gezellig in huis deze kerst. Doe hier inspiratie op voor de leukste kerstaccessoires en ontdek onze kleine kersthuisjes in verschillende kleuren. Maak van je huis een gezellig kersthuis dit jaar!
Delfts blauwe fietsvazen met droogbloemen ontworpen door Sylvain Tegroeg voor Heinen Delftsblauw

Delfts blauw nieuw design: De Blauwe Fiets

Heinen Delfts Blauw maakt werk van nieuwe tradities. In nauwe samenwerking met Nederlandse ontwerpers van naam en faam. Het resultaat: unieke aardewerk objecten die uitblinken in design. Bijzondere sieraden in elk interieur. Deze week is Sylvain Tegroeg aan de beurt. Hij ontwierp voor ons drie vazen, genaamd: 'De Blauwe Fiets'.