Welkom op de nieuwe webshop van Heinen Delfts Blauw, vragen of opmerkingen? support@heinendelftsblauw.nl
Op werkdagen voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
Onze winkels
Goed en stevig verpakt
Heinen Delfts Blauw

Aanslag in vazen schoonmaken

Iedereen die van verse bloemen in huis houdt kent het wel: die hardnekkige aanslag die achterblijft aan de binnenkant van de vaas. Het laagje water waar de bloemen in hebben gestaan, laat een haast slijmerige substantie achter wanneer je het water eruit giet. Het kan flink vastgekoekt zitten en het is dan een flinke klus om je vaas schoon te maken. Toch is het wel belangrijk dat je de vaas goed schoonmaakt. Het vuil gaat anders ophopen aan de binnenkant van de vaas en dit komt de kwaliteit van het water, en dus de voeding van de bos bloemen, niet ten goede. Dus wil je langer genieten van je verse boeket bloemen, dan is het goed schoonmaken van vazen essentieel. Daarnaast kan het achtergebleven vuil flink gaan stinken, wat zorgt voor een constante onaangename geur in huis. Dit probleem is bij glazen vazen het grootste. Bij glazen vazen hebben niet alleen de bloemen last van het vuil wat achterblijft, maar het wordt ook nog eens hartstikke lastig om je glazen vaas blinkend schoon te houden. Door het vuil wat achterblijft wordt de glazen vaas dof en is het niet meer mooi om hem op een prominente plek in huis neer te zetten. Dit probleem heb je gelukkig niet met onze keramieken en porseleinen vazen.

Tips voor vazen schoonmaken

Er zijn een paar handige tips en trucjes waarmee vazen schoonmaken niet zo'n vervelende klus hoeft te zijn. Een handige manier om de aanslag te verwijderen in een vaas, is door een tablet van gebitsreiniger voor een kunstgebit, op te lossen in water. Dit mengsel giet je vervolgens in de vaas en het enige wat je hoeft te doen is de vaas een nachtje te laten staan. De volgende dag giet je de vaas weer leeg, spoel hem even na en als het goed is heb je een blinkend schone vaas in handen. Heb je geen gebitsreiniger voor handen, dan kun je hetzelfde trucje proberen met een klodder tandpasta in warm water. Deze methode van vazen schoonmaken is ook ideaal voor vazen met smalle openingen waar je niet met je hand in past, zoals de verschillende tuitjes van de tulpenvazen. Zo bestaat onze driedelige tulpenvaas uit drie kleine watercontainers met elk meerdere smalle openingen, waardoor het lastig kan zijn om de tulpenvaas schoon te maken. Met deze methode giet je het water met oplosmiddel eenvoudig in alledrie de watercontainers, laat het een nachtje staan en de volgende dag spoel je het nog een keertje goed na.

Glazen vazen schoonmaken met azijn

Een andere manier om glazen vazen schoon te maken is door azijn te gebruiken. Een welbekend en geliefd schoonmaakmiddel wanneer je iets echt brandschoon wil krijgen. Deze methode werkt goed, maar hij is niet helemaal zonder risico's. Giet heet water in de glazen vaas en voeg twee eetlepels azijn toe. De vaas moet voor ongeveer een derde gevuld zijn met water. Let wel op, want niet elke glazen vaas is bestand tegen de impact van heet water. Je wil niet dat je vaas barst, dus doe voorzichtig. Gelukkig heb je dit probleem niet bij keramieken en porseleinen vazen die al op hele hoge temperaturen gebakken zijn en dus flink tegen een stootje kunnen. Voeg ook een druppel afwasmiddel toe aan de mix van water en azijn en als laatste voeg je een handje droge, ongekookte rijst toe om voor wrijving te zorgen. Laat het mengsel goed circuleren door de vaas heen en als het goed is, lost alle aanslag zo op. Ten slotte hoef je het water alleen maar eruit te gieten en even naspoelen met schoon water. Controleer goed of er geen rijst achterblijft, vooral als je een vaas hebt met hoekjes en randjes aan de binnenkant. Heb je een vaas met een brede opening waar je gemakkelijk met je hand in kunt, dan kun je ook een beetje azijn op keukenpapier doen en flink wrijven over de vieze randjes. Let er dan wel op dat je niet te hard duwt zodat het glas niet barst. Bij een vaas van keramiek is dit overigens geen probleem, en kun je zo hard boenen als je wil.

Vazen schoonmaken met afwasmiddel

Een glazen vaas schoonmaken met afwasmiddel en warm water kan ook een goede optie zijn. Voeg een druppeltje bleek toe voor een extra sterke werking. Je kan de aanslag nu gewoon wegpoetsen met een zachte spons of een borstel. Ook al werkt deze schoonmaakmethode goed, het werkt alleen bij vazen waarbij je gemakkelijk met je handen bij het vuil kunt komen. Heb je een vaas met een bolle buik maar een slanke hals, of een tulpenvaas met meerdere tuitjes dan zul je weinig profijt hebben van deze truc. Wil je een vaas schoonmaken met een lastige vorm, dan kun je het beste een vaatwastablet oplossen in warm water en de vaas hierin een nachtje laten weken. De volgende dag haal je de vaas weer uit het water, spoelt hem nog even goed na met schoon water en de vaas is weer klaar voor een volgende bos bloemen.

Vaas schoonmaken met baking soda

Stinkende vazen schoonmaken met baking soda is misschien wel de makkelijkste methode die er is. Dit witte krachtpatser goedje krijgt vaak de hardnekkigste aanslag weg en staat bekend om zijn zuiverende werking. Het wordt niet voor niets aan alles toegevoegd tegenwoordig, van tandpasta tot toiletreiniger! Baking soda is dus ook een ideaal en goedkoop product om vazen schoon te maken. Vooral glazen en kristallen vazen worden blinkend schoon met baking soda en het gaat ook nog eens de nare geurtjes tegen die kunnen ontstaan door de aanslag in bloemenvazen. Het enige wat je hoeft te doen is een beetje bakign soda toevoegen aan de vaas, doe er heet water bij (kijk wederom uit met een glazen of kristallen vaas wanneer je er heet water in giet) en laat het een uurtje weken. Daarna giet je de vaas lees en kun je hem gewoon naspoelen of nog even een rondje mee laten gaan in de vaatwasser.

Kristallen vazen schoonmaken

Kristallen vazen schoonmaken vraagt om iets meer voorzichtigheid dan glazen vazen of vazen van keramiek. Het beste is om een kristallen vaas altijd schoon te maken met de hand. Lukt dit niet vanwege de hardnekkige aanslag of vanwege de vorm van de kristallen vaas, gebruik dan pure witte azijn. Is dit ook niet sterk genoeg, voeg er dan nog een beetje (sla)olie aan toe tot je een verhouding hebt van ogneveer één deel olie en twee delen witte azijn. Wrijf de aanslag nu voorzichtig weg. Een andere natuurvriendelijke manier om een kristallen vaas schoon te maken is door sinaasappelschillen te gebruiken. Vul de vaas voor de helft met water, voeg vervolgens kleine stukjes van een sinaasappelschil toe en schud het goedje rond in de vaas. Ga geen kristallen vazen schoonmaken in de vaatwasser of met schoonmaakmiddel en kijk ook uit met het gebruik van heet water. Hoge temperaturen en afwasmiddelen kunnen het kristal beschadigen. Azijn, soda en gebitsreiniger mogen wel gebruikt worden voor het schoonmaken van kristallen vazen.

Tips voor tulpenvazen schoonmaken

We zien dat keramieken vazen veel voordelen hebben wat betreft het schoonhouden in vergelijking tot glazen en kristallen vazen. Vazen van keramiek zijn bestand tegen hoge temperaturen waardoor je ze eenvoudig schoonmaakt met heet water of in de vaatwasser, ook verdragen ze sterke schoonmaakmiddelen beter dan glazen vazen en een groot voordeel is dat keramieken vazen aan de buitenkant prachtig blijven, terwijl glazen vazen het risico lopen om dof te worden of krasjes te krijgen. Het schoonmaken van tulpenvazen is echter een uitdaging op zich. De tulpenvaas heeft als kenmerk dat het smalle openingen heeft, waardoor je de vaas lastig schoon kunt maken aan de binnenkant. Gelukkig zijn onze tulpenvazen gemaakt van oersterk keramiek, waardoor je flink heet water kunt gebruiken en schoonmaakmiddelen zoals een mengsel van water met gebitsreiniger, azijn of baking soda werken uitsteken. Vul de tulpenvaas met een mengsel naar jouw keuze, laat het een nachtje inweken en spoel de vaas vervolgens na met schoon water. Ook kun je een speciale schoonmaakborstel gebruiken voor flessen. Deze smalle borstel kan gemakkelijk door de tuitjes naar binnen en veegt zo de aanslag van de wanden af. Een ander voordeel van keramieken vazen is dat het oppervlakte weinig proreus is. Dit betekent dat het materiaal weinig vuil in zich opneemt en dankzij het glazuur komt er nog een extra beschermend laagje overheen waardoor het vuil minder vastgekoekt raakt.

Shop bloemenvazen

Etiam purus lacus, congue a dignissim elementum, porttitor a tortor. Curabitur non pretium nibh, sed vestibulum felis. Maecenas felis mi, luctus vehicula justo non, malesuada placerat leo. Integer volutpat nisl ac semper pharetra. Curabitur gravida aliquet dictum. Integer ultrices, augue sit amet accumsan dapibus, lorem diam aliquam lacus, id facilisis est odio eget tortor. Mauris odio metus, aliquam sed volutpat sit amet, iaculis.

Artikel delen