Espressokopjes voor de lekkerste koffie
Voor veel mensen is het een vast ochtendritueel geworden. Opstaan, koffiezetten en wakker worden. Of je nou koffie drinkt of niet, iedereen is het er wel over eens dat de geur van versgemalen espresso ontzettend lekker ruikt en echt thuishoort in de keuken. Koffie van versgemalen koffiebonen is natuurlijk het allerlekkerste, maar niet iedereen heeft daar de tijd of het geduld voor. Op welke manier je je koffie ook maakt, en goede espresso herken je meteen. Espresso is een klein kopje koffie wat nog het meeste wegheeft van een shotje koffie. Daarom heeft deze intense koffie ook zijn eigen mokje: het espressokopje. De miniatuurkoffie wordt gemaakt door water onder hoge druk door de gemalen koffie heen te persen. Zo ontstaat er een hele geconcentreerde koffie met een intense smaakbeleving. De dikke goude laag die bovenop de koffie drijft laat zien of de espresso van een goede kwaliteit is. Als de goudbruine laag helemaal aaneengesloten is en er dus lekker dik bovenop drijft, heb je een goede espresso. Deze espresso kun je ook gebruiken als basis voor een overheerlijke cappuccino.
Porseleinen espressokopjes
Zo'n klein slokje heel geconcentreerde koffie, vraagt dus ook om een eigen kopje. Zo is het espressokopje ontstaan. Inmiddels is het een hele wereld op zich geworden, met espressokopjes in allerlei vormen, maten, kleuren en designs en er zijn zelfs heuse verzamelaars van espressokopjes. Het kleine plonsje sterke koffie ziet er een beetje verloren uit in een gewone koffiemok, maar in een espressokopje is het mokje goed gevuld en wordt de espresso mooi gepresenteerd. Naast de presentatie van de espresso, draait het natuurlijk vooral om de smaakbeleving. In een stevig espressokopje van porselein blijft het kleine shotje espresso langer heet omdat porselein bekendstaat om zijn isolatievermogen. Hoe heter de espresso, des te lekkerder hij smaakt. Wil je je espresso écht als een barista opdienen, verwarm dan ook nog even het espressokopje van tevoren en doe er een schoteltje, een lepeltje en een potje suiker bij.
Delfts blauwe espressokopjes
Bij Heinen Delfts Blauw zijn we gek op koffie, in alle variaties. Van espresso tot een romige latte machiatto en alles er tussenin. Daarom kom je in onze serviescollecties ook leuke espressokopjes tegen. De meeste van onze espressokopjes zijn uitgevoerd in Delfts blauw, op de Avondbloem collectie na. Dit espressokopje is gemaakt van wit porselein, bedrukt met grijs-zwarte tinten en goudaccenten. We hebben voor deze kleur voor het espressokopje gekozen, omdat dit de tinten zijn van Delfts blauwe verf voordat het de oven in gaat. De verf bestaat namelijk uit kobaltoxide wat nog het meeste weg heeft van vloeibare houtskool en pas wanneer de verf in aanraking komt met glazuur en vervolgens de hete oven in gaat, verandert de kleur van zwart naar het welbekende Delfts blauw. Het espressokopje heeft wel de traditionele Delfts blauwe decoraties rondom het kopje lopen. Het rechtvormige handvat geeft het espressokopje van porselein juist weer een wat stoere uitstraling.
Espressokopjes van Janny van der Heijden
Ook onze espressokopjes uit de serviescollectie Sharing Moments, ontworpen in samenwerking met Janny van der Heijden, zijn enorm populair. Zoals altijd moet het servies aan de hoge eisen van keukenkoningin Janny voldoen, met als resultaat dat de espressokopjes er prachtig uitzien, van hoge kwaliteit zijn en ook nog eens functioneel in gebruik zijn. Zo liggen de porseleinen espressokopjes heel fijn in de handpalm, het dikke porselein biedt goede isolatie en dankzij de uiteenlopende zijdes en het handvat is het espressokopje handig om uit te drinken. Voor haar collectie heeft ze espressokopjes met verschillende designs gemaakt: Teckel Nhaan en ontdeugende aapjes.
Espressokopjes van Romy Kühne
Een andere serviescollectie waar we erg trots op zijn, is de Blauw Vouw collectie. Dit porseleinen servies is ontworpen door de Nederlandse designer Romy Kühne voor Heinen Delfts Blauw. Het espressokopje is een moderne variant van het traditionele Delfts blauwe serviesgoed. Deze collectie brengt de keramische tradities van China en Nederland met elkaar in verbinding. In het espressokopje komen de Aziatische vouwkunst Origami en het Hollandse Delfts blauw samen. Zo is de onderkant van het espressokopje gemaakt door vouwen aan te brengen in het porselein, die Romy ontworpen heeft met papieren mallen. Het mokje zelf is gedecoreerd met Delfts blauwe kersenbloesem, wat ook weer een verwijzing is naar Azië. Het espressokopje heeft een bol buike en geen handvat, waardoor het fijn in de handpalm ligt. De vouwen in het porselein geven grip.
Espressokopjes van Debbie Wijskamp
Ook de espressokopjes uit de Blauw Bloesem collectie zijn erg geliefd. De collectie is ontworpen door designer Debbie Wijskamp voor Heinen Delfts Blauw. De design espressokopjes zijn gemaakt van porselein en hebben geen oortje. De buitenkant van de espressokopjes hebben structuur wat grip geeft aan het mokje, zodat het prettig in de hand ligt. Dankzij de dikke porseleinen wand van het espressokopje blijft de koffie langer warm. Designer Debbie Wijskamp heeft zich bij het ontwerpen van de design espressokopjes laten inspireren door opgegraven aardewerk, wat van buiten een robuuste uitstraling heeft, terwijl de binnenkant van het kopje uit glanzend wit porselein bestaat. De Delfts blauwe decoratie zit subtiel aan de binnenkant van het espressokopje geplaatst. Een schitterende mok voor iemand die op zoek is naar een design espressokopje.
Italiaanse espressokopjes
Espresso is een Italiaanse uitvinding, ook al is er geen koffiebonenveld te bekennen in heel Italië. Zij weten dus ook als geen ander hoe je deze bijzondere warme drank het beste serveert. Italiaanse espressokopjes moeten daarom altijd aan een paar belangrijke kenmerken voldoen. Zo zijn de Italiaanse espressokopjes altijd gemaakt van een hoge kwaliteit porselein. De dikte van de wand van het espressokopje is ontzettend belangrijk om een goede crème laag op de espresso te krijgen, zo moet de wand minimaal 5 mm dik zijn. Dubbelwandige espressokopjes of porseleinen espressokopjes houden de warmte beter vast, zodat de espresso niet te snel afkoelt. Dit is ook de reden waarom espressokopjes een relatief kleine opening hebben, een kleine diameter van de kop. Als het espressokopje te wijd is aan de bovenkant, koelt de espresso sneller af. Naast het dikke porselein en de nauwe opening is het belangrijk dat Italiaanse espressokopjes een ronde bodem hebben aan de binnenkant. Dat zorgt ervoor dat de koffie zachtjes het espressokopje in glijdt als het ware, zodat het crème laagje niet gebroken wordt. Om het geheel af te maken komt een Italiaanse espressokop altijd met een bijbehorend schoteltje.
Espressokopjes voor barista's
Wanneer je in Italië om een kopje koffie vraagt, krijg je automatisch een espresso voorgeschoteld. In Nederland zijn we dat niet gewend en vragen we specifiek om espresso, koffie of cappuccino. Terwijl een gewone koffie om een ander bereidingsproces vraagt dan een espresso, verschilt een cappuccino of een latte macchiato niet zoveel van een espresso. Eigenlijk beginnen deze populaire koffies allemaal met een goede espresso. Ga als een echte barista thuis aan de slag en zet een overheerlijke koffie voor jezelf en je gasten. Verwarm allereerst je espressokop of cappuccino mok door het eventjes te vullen met heet water en deze een paar minuten te laten staan voordat je koffie gaat zetten. Pers vervolgens heet water met hoge druk door het versgemalen koffiepoeder heen. Laat de espresso zachtjes in je voorverwarmde espressokop of cappuccino mok stromen. De hoge kwaliteit van de espressokop is nu nog belangrijker, omdat er ook nog hete melk aan toegevoegd moet worden en de koffie dus goed heet moet blijven in de tussentijd. Voeg vervolgens rustig en met vloeiende beweging de warme melk toe en ten slotte de opgeklopte melkschuim. Een goede verhouding is ongeveer één deel espresso, één deel hete melk en één deel melkschuim.
Leuke espressokopjes kopen!
Etiam purus lacus, congue a dignissim elementum, porttitor a tortor. Curabitur non pretium nibh, sed vestibulum felis. Maecenas felis mi, luctus vehicula justo non, malesuada placerat leo. Integer volutpat nisl ac semper pharetra. Curabitur gravida aliquet dictum. Integer ultrices, augue sit amet accumsan dapibus, lorem diam aliquam lacus, id facilisis est odio eget tortor. Mauris odio metus, aliquam sed volutpat sit amet, iaculis.
Artikel delen