Ga naar content
Ma t/m vrij vóór 15:00 besteld, dezelfde dag verzonden
Wereldwijde verzending
Gratis verzending vanaf € 95,- binnen Nederland
Uniek handbeschilderd aardewerk

Op avontuur met de Delfts blauwe dodo's!

Geschreven door Annette O'Shea Op
Maak kennis met onze avontuurlijke Delfts blauwe dodo's! Dit kunstwerk van Pepijn van den Nieuwendijk voor Heinen Delfts Blauw brengt de markante, uitgestorven vogel weer tot leven. De Blauwe Dodo is een tijdreiziger, die als een avontuurlijke eenling de wereld rondreist, op zoek naar soortgenoten en een nieuw, gezellig thuis.

De Blauwe Dodo

Dit beeld van een dodo is rijk versierd met Delfts blauwe decoraties en is een creatie van kunstenaar Pepijn van den Nieuwendijk. Het kunstwerk draagt de naam De Blauwe Dodo. Op het eerste gezicht lijken een dodo en Delfts blauw aardewerk niks met elkaar gemeen te hebben, maar wie verder graaft in de geschiedenis komt erachter dat er wel degelijk een connectie is. Pepijn duikt graag in de historie van Azië en Nederland en combineert oude verhalen met bijzondere objecten en indrukken die hij opdoet tijdens zijn reizen. Zo kwam hij bij het verhaal van de dodo terecht. Een aandoenlijk, schattige vogel die niet kan vliegen en vrijwel geen natuurlijke vijanden kent. Totdat de Nederlandse handelaren uit de 17e eeuw voet op het eiland zetten en de leefomgeving van deze legendarische vogel ernstig verstoren. Het dier wordt opgegeten, er worden nieuwe vijanden geïntroduceerd zoals apen en varkens en een paar dodo’s worden meegenomen aan boord om cadeau te doen aan keizers of om bekeken te worden als curiositeit. Dit alles leidt tot het uitsterven van de dodo. 

Direct leverbaar
€ 59,95
Direct leverbaar
€ 24,95

Dodo, de eenzame tijdreiziger

“De dodo speelt al lange tijd een rol in mijn werk”, vertelt Pepijn over het beeld. “Het feit dat de mens, met name de Nederlanders in de 17e eeuw, heeft bijgedragen aan het uitsterven van deze schattige vogel geeft mij een schuldgevoel. Dit is mijn manier om iets terug te doen voor de dodo, door hem zo het eeuwige leven te geven. In mijn tentoonstelling ‘De Tijdreiziger’ blijkt dat de legendarische vogel niet in de 17e eeuw is uitgestorven, maar sindsdien op reis is”, zegt Pepijn. “De ontheemde dodo zoekt naar soortgenoten en een veilige plek om te bestaan. Hij leeft voort omdat wij hem steeds afbeelden in boeken, kunst en films.” Van Nieuwendijk ziet zichzelf terug in de tragische vogel. “Ik reisde vroeger niet veel of ver, totdat ik voor een opdracht naar China moest en er een wereld voor me openging. Ook de dodo kwam nooit van zijn eiland, omdat hij niet kon vliegen. Tot hij plotseling werd meegenomen door zeelieden en zo zijn reis begon.”

Ga mee op dodo-avontuur!
Volg de twee Delfts blauwe dodo's op hun avonturen door de wereld van Heinen Delfts Blauw. Benieuwd wat ze daar allemaal beleven en ontdekken? Houd ons Instagram-account in de gaten voor de nieuwste updates van deze twee tijdreizigers.

Delen

Facebook Twitter WhatsApp Pinterest social::mail

Gerelateerde artikelen

Delfts blauwe 3-delige Tulpenvaas bloemmotief Heinen Delfts Blauw

Bloemschikken in een 3-delige tulpenvaas. Hoe werkt dat?

Het schikken van een 3-delige tulpenvaas lijkt wellicht ingewikkelder dan het is. Wij laten zien hoe je hem het mooist presenteert! 
hollandse verrassing blog 1

Hollandse verrassing

Onze kerstcadeaus zijn klaar voor een plekje onder de kerstboom, bij jou! Want echte kerstgezelligheid is niet compleet zonder pakjes onder de boom. Wij helpen de kerstmannen en -vrouwen met de leukste cadeaus om te geven én te krijgen!

 

 

Trends herfst & winter 2022

Ieder jaar is het weer een feestje; we gaan lekker naar binnen en maken het gezellig thuis. Kaarsje aan, dekentje erbij of misschien ga jij wel heerlijke dingen bakken in de keuken. Wij gaan het hebben over welke trends je dit najaar niet mag missen om een herfstig interieur te maken!