Ga naar content
Ma t/m vrij vóór 15:00 besteld, dezelfde dag verzonden
Wereldwijde verzending
Gratis verzending vanaf € 95,- binnen Nederland
Uniek handbeschilderd aardewerk

Blauw Vouw finalist van de Tableware International Awards of Excellence

Geschreven door Annette O'Shea Op
Ons Blauw Vouw servies is genomineerd als finalist van de Tableware International Awards of Excellence. In de categorie koffie- & theeservies is dit opvallende servies van de Nederlandse designer Romy Kühne aangemerkt als favoriet door een internationale vakjury. Op de vakbeurs Ambiente in Frankfurt wordt zondag de winnaar bekendgemaakt. Wat ons betreft de hoogste tijd om dit servies, de designer én het bijzondere maakverhaal opnieuw onder de aandacht te brengen.
Blauw Vouw Gebaksschoteltje ontworpen door Romy Kuhne Heinen Delfts Blauw
Finalist Tableware International Awards of Excellence

"Designer Romy Kühne heeft een schitterende samensmelting van culturen gecreëerd, waarbij de ontmoeting tussen het Westen en het Oosten van het Delfts blauwe porselein en de Aziatische vouwkunst Origami wordt nagebootst. Gefeliciteerd met het vertellen van het bijzondere verhaal!"

- Vakjury Tableware International Awards of Excellence 2024.

Porseleinstad van de wereld

Blauw Vouw is een collectie van Heinen Delfts Blauw die in samenwerking met de Nederlandse designer Romy Kühne tot stand is gekomen. Met een frisse blik dook zij in de wereld van Delfts blauw en de geschiedenis van dit culturele erfgoed. Ze was gefascineerd door de geschiedenis van het ontstaan van Delfts blauw aardewerk. Moedige zeevaarders met een gedreven handelsgeest waagden zich eeuwen geleden over woeste golven en langs vijandige schepen om het mooiste blauw-op-wit porselein uit China te halen. Jingdezhen was toendertijd de porseleinstad van de wereld, omdat de Chinese keizer daar het mooiste aardewerk liet produceren. Nederlanders werden massaal verliefd op dit mooie serviesgoed, maar de lange gevaarlijke reis maakte het porselein erg duur en vaak belandde het op de zeebodem of kwam het gebroken aan. In Delft roken ze handel. Bierbrouwerijen werden omgebouwd tot plateelbakkerijen en het Chinese blauw-op-wit porselein werd nagemaakt. Delfts blauw aardewerk was geboren. Vier eeuwen later bestaat er nog steeds een goede band tussen Delft en Jingdezhen door deze gedeelde geschiedenis. Voor Romy vormde het de basis van haar ontwerp.

Direct leverbaar
€ 27,95
Direct leverbaar
€ 69,95
Direct leverbaar
€ 27,95

Voorliefde voor ambacht

De keramische tradities van Azië en Nederland zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dat is wat Romy wilde laten zien in de Blauw Vouw collectie. De collectie is een verrassende ontmoeting tussen twee culturen geworden. Zo zie je de Aziatische vouwkunst Origami terugkomen in de vormgeving van het servies, maar ook de traditionele Delfts blauwe schilderkunst. Het werk van Romy herken je aan de geometrische vormen die dit oplevert en haar grote liefde voor ambacht. "In een tijd waarin massaproductie en snelle technieken zoals 3D-printen de boventoon voeren in design, wil ik graag dat ook het ambacht behouden blijft. Vandaar dat ik ambachtelijke en moderne technieken met elkaar combineer. Het serviesgoed Blauw Vouw is daar een voorbeeld van", legt Romy uit. De manier waarop deze Nederlandse, frisse designer Blauw Vouw heeft ontwikkeld is een bijzonder proces geweest met een resultaat waar veel mensen verliefd op zijn geworden. Inclusief de internationale vakjury van de Tableware International Awards of Excellence die Blauw Vouw geselecteerd heeft als finalist vanwege kwaliteit, design, functionaliteit en storytelling.

Direct leverbaar
€ 21,95
Niet leverbaar
€ 89,95
Direct leverbaar
€ 16,95

Mallen vouwen van papier

Normaalgesproken wordt er een gipsen mal gemaakt waarin de vloeibare klei gegoten wordt om zo porseleinen borden, mokken of vazen te maken. Romy ging anders te werk. Voor haar design maakte ze kennis met de Aziatische vouwkunst Origami, wat razend populair is in China en waarmee de meest kunstzinnige vormen worden gevouwen uit papier. Origami werd vroeger vooral gebruikt om ornamenten te maken voor feesten en ceremonies, maar tegenwoordig is het opnieuw populair als hobby met een diepere betekenis. Zo zou de vouwkunst helpen om stress te verminderen, creativiteit te stimuleren, geduld te trainen en om de oog-handcoördinatie te verbeteren. Origami zet je bewust even stil, vertraagt je gejaagdheid, terwijl je bezig bent om iets moois te maken. De ideale techniek dus om een mooi, nieuw servies te ontwikkelen. Romy vouwde papieren mallen die ze vervolgens bestreek met porseleinklei om haar nieuwe servies vorm te geven. Bekijk hieronder een fotoreeks van het ontwerpproces:

Delfts blauwe kersenbloesem

Nu de vorm van het servies was bepaald, ging Romy kijken naar een manier om de Nederlandse kant van de keramische geschiedenis in het servies te verwerken. De Origami vouwen in het servies verwijzen naar Azië, maar de Delfts blauwe schilderingen staan voor Nederland. In de tijd dat de Delftse plateelbakkerijen hun opmars maakten, ontstond ook een eigen schilderkunst met een eigen signatuur. Authentiek Delfts blauwe decoraties zijn door de eeuwen heen weinig veranderd. De typerende slagblaadjes en ossenkopjes worden nog steeds gebruikt als decoratie, maar Romy zocht naar een middenweg. Iets vernieuwends, iets fris, maar toch traditioneel Delfts blauw. Uiteindelijk koos zij voor een decoratie van weelderige Delfts blauwe kersenbloesem, een veelvuldig gebruikte decoratie in Azië wat vaak symbool staat voor schoonheid. Zo ontstond Blauw Vouw, een perfecte samensmelting van twee culturen die samen een geschiedenis delen én een samenkomen van authentieke elementen en modern design.

Blauw Vouw Kan met 2 Dipschaaltjes ontworpen door Romy Kuhne Heinen Delfts Blauw

Finalist koffie- & theeservies

In de categorie koffie- & theeservies van de Tableware International Awards of Excellence is het nieuwe koffieservies uit de Blauw Vouw collectie geselecteerd als finalist uit meer dan 250 inzendingen vanuit de hele wereld. Het nieuwe koffieservies bestaat uit een koffiepot met een porseleinen koffiefilter wat perfect bovenop de koffiepot past. Zo zet je zelf thuis de lekkerste slow coffee. Deze manier van koffiezetten zet je even stil in een drukke wereld die voortdurend maar doorraast. Maal de koffiebonen fijn, kook het water, giet het door het koffiefilter heen en kijk stilletjes toe hoe de koffie druppel voor druppel in de koffiepot belandt. Echt even een moment van rust en bezinning. Een overtuiging die aansluit bij het design van dit bijzondere servies, waarbij liefde voor oude ambachten en bewust onthaasten centraal staat. Geniet!

Bekijk onze andere finalist: Teckel Nhaan!
Heinen Delfts Blauw is dit jaar niet één, maar twee keer genomineerd als finalist van de Tableware International Awards of Excellence 2024. Het nieuwe Teckel Nhaan servies is geselecteerd als finalist in de categorie "casual dinnerware", een vrolijk servies voor een gezellige avond rond de eettafel. Ontdek hier meer over dit aandoendelijke servies met Nederlands' bekendste teckel in de hoofdrol!

Delen

Facebook Twitter WhatsApp Pinterest social::mail

Gerelateerde artikelen

Handbeschilderde tulpenvazen en grote vaas met verse bloemen van Heinen Delfts Blauw in het Intercontinental

Delfts blauwe woontrends met koninklijke allure

De diep blauwe kleur van Delfts blauw aardewerk heeft een koninklijke uitstraling en heeft bewezen tijdloos te zijn. Dit komt ook terug in de stijling van LM Flower Fashion Productions die het imposante InterContinental Amstel Amsterdam hotel heeft ingericht met Delfts blauwe vazen van Heinen Delfts Blauw.

Op avontuur met de Delfts blauwe dodo's!

Maak kennis met onze avontuurlijke Delfts blauwe dodo's! Dit kunstwerk van Pepijn van den Nieuwendijk voor Heinen Delfts Blauw brengt de markante, uitgestorven vogel weer tot leven. De Blauwe Dodo is een tijdreiziger, die als een avontuurlijke eenling de wereld rondreist, op zoek naar soortgenoten en een nieuw, gezellig thuis.

Lekker Blauw: culinair winkelcafé vol Delfts blauw!

Proef de wereld van Heinen Delfts Blauw. Naast onze reguliere winkels vol aardewerk en leuke woondecoraties, hebben we nu ook een winkelcafé geopened. Hier kun je genieten van overheerlijk eten én shop je de mooiste items uit onze nieuwe collecties.