Ga naar content
Ma t/m vrij vóór 15:00 besteld, dezelfde dag verzonden
Wereldwijde verzending
Gratis verzending vanaf € 95,- binnen Nederland
Uniek handbeschilderd aardewerk

Delfts blauw beeld als aandenken Herdenkingsjaar Slavernijverleden

Geschreven door Annette O'Shea Op
Een historisch moment. De koning die excuses maakt voor het slavernijverleden van Nederland. Op zijn jas zit een speldje van een Kabra masker, een Afrikaans vooroudermasker, met Delfts blauwe decoratie. Ook hebben de koning en koningin een klein beeldje met hetzelfde ontwerp gekregen. Een porseleinen zoutvaatje met het Kabra masker, dat samensmelt met het onderstel van een 17e eeuws Delfts blauwe dekselvaas. Hét aandenken voor het Herdenkingsjaar Slavernijverleden.

Dit kunstwerk ‘Kabra Blauw’ staat symbool voor het samenkomen van twee culturen die een pijnlijke historie delen, maar toch verbroedering zoeken. Heinen Delfts Blauw mocht meewerken aan dit kunstproject, ontworpen door Boris van Berkum in samenwerking met wintipriesteres Marian Markelo. Ook hebben we twee grote versies van dit beeld gemaakt, die handbeschilderd zijn door onze meesterschilder Diana van Zeijl. Deze pronkvazen zijn door Museum Boijmans van Beuningen gekocht voor de museumcollectie. Het Kabra Blauw zoutvaatje is volgens NiNsee hét aandenken van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden 2023-2024.

Het uiterlijk van het zoutvaatje, de vaas en het speldje is deels geïnspireerd op het Kabra masker dat een ceremoniële rol speelt tijdens de Nationale Herdenking Nederlands Slavernijverleden, maar de decoratie en de vorm is ontworpen in de stijl van een traditionele Delfts blauwe dekselvaas, een oer-Hollands product. Tegelijkertijd zijn de kleuren blauw en wit belangrijk in de Afro-Surinaamse winti vooroudercultuur, waarbij de kleurencombinatie staat voor de Kabra, de voorouders. Door deze Afrikaanse en Nederlandse tradities samen te brengen ontstaat het Kabra Blauw.  

Wintipriesteres Marian Markelo zegent de Kabra Blauw dekselvaas in Depot Boijmans Van Beuningen, waar het beeld vanaf 1 juli 2023 te zien is. “Hier staat het verbond tussen kunst en spiritualiteit". Het zoutvaatje, de dekselvaas en het speldje zijn binnenkort verkrijgbaar bij Heinen Delfts Blauw.

Delen

Facebook Twitter WhatsApp Pinterest social::mail

Gerelateerde artikelen

Maison&Objet 2018 Heinen Delfts Blauw

Heinen Delfts Blauw in Parijs

Heinen Delfts Blauw zal van 19 t/m 23 januari voor het eerst haar opwachting maken op dé interieur en designbeurs van europa: Maison et Objet. Wij zullen hier de uitkomsten van onze samenwerkingen met de diversen Nederlandse designers tonen.

Robert Aronson keurt antieke tulpenvazen

Laat je Delfts blauw gratis taxeren!

Delfts blauw-expert Robert Aronson van het tv-programma 'Tussen Kunst en Kitsch' komt naar Heinen Delfts Blauw. Pak je Delfts blauwe items van thuis in en neem ze mee naar onze gratis taxatiedag en wie weet ga je met een ware schat weer naar huis!

Tafeldecoratie voor kerst

Decoreer de eettafel deze kerst met de mooiste tafeldecoraties. Ontdek de mogelijkheden van een kerst tafelloper, een prachtig kerststuk voor op tafel en andere leuke tafelversiering zoals lichtjes, beeldjes en bloemstukken. Maak er een mooi aangeklede kerst van dit jaar!