Ga naar content
Ma t/m vrij vóór 15:00 besteld, dezelfde dag verzonden
Wereldwijde verzending
Gratis verzending vanaf € 95,- binnen Nederland
Uniek handbeschilderd aardewerk
De grootste delfts blauwe vaas wordt in de stad jingdezhen met de hand gedraaid voor Heinen Delfts Blauw

De grootste Delfts blauwe vaas van Nederland!

Geschreven door Annette O'Shea Op

Heinen Delfts Blauw maakt de grootste Delfts blauwe vazen van Nederland. De twee imposante vazen van ruim drie meter hoog worden tentoongesteld op de Jingdezhen International Ceramics Fair in China en maken daarna een bijzondere reis naar Nederland. De vazen stappen daarmee in de voetsporen van de eeuwenoude porseleinroute van de Verenigde Oost-Indische Compagnie naar Nederland. Eenmaal 'thuis' worden de vazen op speciale locaties in het land tentoongesteld zodat iedereen ze kan bewonderen.

Het stadje Jingdezhen is eigenlijk de geboorteplaats van ons huidige Delfts blauwe porselein. Al meer dan duizend jaar werken ambachtslieden in deze oudste porseleinstad van China aan blauw beschilderd porselein en elke kunstenaar blinkt uit in zijn eigen specialiteit. Het stadje was zo goed in zijn vak dat de keizer van het Jingde-dynasty de plek beloonde met een nieuwe naam: Jingdezhen. "Het porselein van Jingdezhen had de naam zo dun als papier, zo wit als jade, zo helder als een spiegel en zo resonerend als een bel te zijn", aldus Leen Vervaeke in Trouw. De ondernemende Nederlandse handelaren van de VOC brachten de eerste Chinees porseleinen producten op hun vaartochten mee terug naar Nederland, waar het product al snel razend populair werd en de Delfts blauwe stroming werd geboren. 

Sindsdien zijn Jingdezhen en zusterstad Delft met elkaar verbonden vanwege hun voorliefde voor ambachtelijk gemaakt porselein. Daarom gaat Heinen Delfts Blauw samen met de gemeente Delft in oktober naar China voor het jaarlijkse Jingdezhen International Ceramics Fair, waarbij de twee reusachtige handgemaakte vazen een ware eyecatcher vormen. Na de fair reizen de twee vazen, net als eeuwen geleden, langs de VOC-route terug naar Nederland waar ze feestelijk onthaald worden in Delft. Vervolgens reizen de vazen door het land zodat iedere Delfts blauw-liefhebber de kunstwerken van dichtbij kan bewonderen.

Bekijk hieronder alvast een sneakpreview van het maakproces van de vazen:

Delen

Facebook Twitter WhatsApp Pinterest social::mail

Gerelateerde artikelen

Nieuw Janny van der Heijden servies!

Aperij is het uithalen van hilarische streken en het nabootsen van menselijk gedrag. De speelse apen op het nieuwe servies van Janny van der Heijden voor Heinen Delfts Blauw, brengen een glimlach op ieders gezicht. Dit genre van aapjes in satirische situaties was in de Gouden Eeuw al een populaire decoratie en we brengen deze luchtige grappenmakers graag terug.

Handbeschilderde 3-delige tulpenvaas met verse bloemen Heinen Delfts Blauw

Workshops en Masterclasses

Neem een uniek kijkje achter de schermen bij een van de grootste producenten van Delfts blauw aardewerk. Deze zomer opent de Heinen Delfts Blauw fabriek in Putten haar deuren voor bezoekers die zelf de Delfts blauwe schilderkunst willen uitproberen en meteen alles te weten willen komen over het maakproces van Nederlands’ bekendste aardewerkproduct.

Heinen Delfts Blauw x The Good Roll

Onze missie is duidelijk: Delfts blauw terug laten keren in alle Nederlandse huishoudens. En ja, dat is inclusief het kleinste kamertje van het huis! Daarom slaat Heinen Delfts Blauw de handen ineen met The Good Roll voor een bijzonder mooi product: Delfts blauwe toiletrollen.