ga naar de content
menu
terug naar overzicht

Wanneer is iets écht Delfts blauw aardewerk?

Delfts blauwe souveniertjes, vazen en wandborden, op elke straathoek van de grotere steden kom je Delfts blauw tegen. Benieuwd hoe je nou écht Delfts blauw aardewerk onderscheidt van andere producten met blauw en witte motieven? Wij zetten de gegevens voor je op een rij.

Allereerst is er een belangrijk verschil tussen antiek Delfts blauw aardewerk en modern Delfts blauw aardewerk. Antiek Delfts blauw aardewerk moet namelijk aan vijf hele duidelijke kenmerken voldoen, die de experts van Delftsaardewerk.nl uitgebreid hebben uitgelegd op hun website:

1. Het is gemaakt tussen het jaar 1600 en 1850

2. Het is gemaakt in Delft

3. Het is voorzien van tinglazuur

4. Het draagt soms (maar niet altijd) een merkteken

5. Het is vaak blauw-met-wit beschilderd

Daarnaast wordt er ook nog steeds nieuw Delfts blauw aardewerk gemaakt, die de titel 'echt' Delfts blauw mag dragen. Het aardewerk wordt nog steeds in Delft gemaakt, van witbakkend aardewerk of porselein en wordt vervolgens beschilderd met kobaltoxide óf bedrukt door middel van een transferprint, wat vaak niet te onderscheiden is van echt handschilderwerk maar niet zo genoemd wordt. Producenten van écht modern Delfts blauw aardewerk zijn onder andere Royal Delft en Heinen Delfts Blauw. Een leuk weetje is dat de echte Delfts blauwe schilderkunst niet op een opleiding geleerd kan worden. Dit eeuwenoude ambacht wordt nog ouderwets doorgegeven van meesterschilder op nieuwe schilders die bij de oude meesters in de leer gaan.

deel dit bericht op
vorige volgende

verder lezen

Nieuwe collectie wandborden: lekker tropisch!

Nieuwe collectie wandborden: lekker tropisch!

lees meer
Nieuwe collectie wandborden: vrolijke vogels!

Nieuwe collectie wandborden: vrolijke vogels!

lees meer
GLUE amsterdam in de Munttoren van Heinen Delfts Blauw

GLUE amsterdam in de Munttoren van Heinen Delfts Blauw

lees meer