ga naar de content
menu
terug naar overzicht

Nieuwe Delfts blauw collectie by Jorrit Heinen

Jorrit Heinen lanceert een nieuwe, exclusieve en volledig handgemaakte collectie Delfts blauw aardewerk onder de naam 'Waterval'. Zijn voorliefde voor Delfts blauw aardewerk en de magnetische aantrekkingskracht van water komen samen in deze unieke collectie. Elk item is met de hand beschilderd door Jorrit zelf en daarom is geen een product exact hetzelfde.

"Water heeft een bijzondere aantrekkingskracht, het is haast iets hypnotiserends", vertelt Jorrit. "Het is constant in beweging en verandert elk ogenblik. Ik kan er letterlijk uren naar turen." Water is de grote inspiratiebron achter de nieuwe Waterval collectie. "Het is prachtig om te zien hoe water altijd zijn eigen weg zoekt. Of dat nou kleine druppels zijn of grote stromen, het kiest een bepaalde route en soms is voor ons niet duidelijk waarom het dat pad kiest, maar wat wel duidelijk is, is dat water, ongeacht welke obstakels er zijn, altijd een weg vindt. Fascinerend vind ik dat. Dat probeer ik ook te vangen in mijn nieuwe collectie."

Jorrit begon al op jonge leeftijd met de Delfts blauwe schilderkunst en leerde alle fijne kneepjes van het vak van zijn vader Jaap. Vader en zoon verkochten hun eigen schilderwerk aan toeristen in Amsterdam, die geen genoeg van hun creaties konden krijgen. Tijdens de groei van het bedrijf Heinen Delfts Blauw verdween zijn eigen schilderwerk naar de achtergrond, maar speciaal voor deze collectie is Jorrit na jaren weer het atelier ingedoken. "De coronacrisis is een vreemde tijd voor iedereen", begint hij zijn verhaal. "Ik merkte dat deze periode van isolatie en stilte me weer terug heeft gebracht naar mijn roots. De winkels waren gesloten, klanten bleven weg en dat gaf mij een moment van bezinning en ruimte om mijn liefde voor het vak opnieuw te ontdekken."

Voor de Waterval collectie liet Jorrit zijn vertrouwde penselen staan. "Ik wilde het anders aanpakken, nieuwe manieren uitproberen en ontdekken", legt Jorrit uit. "In plaats van schilderen laat ik het water zijn magie doen. Delfts blauw en water gaan natuurlijk heel goed samen, alleerst vanwege de kleur, maar ook omdat water het element is dat het kleurverschil creeert. Ik ben daarmee gaan experimenteren en ben gaan druppelen en gieten. Elke druppel en elk stroompje zoekt zelf zijn eigen weg langs het aardewerk en laat een uniek patroon achter. Het resultaat is een collectie die traditionele vormen combineert met moderne patronen. Hierdoor spreken de producten ook een nieuw publiek aan: mensen die wel van de Delfts blauwe kleur met al haar fijne nuances houden, maar zich niet aangesproken voelen door de welbekende bloemetjespatronen."

"Voor mij is de collectie een symbool dat wij als bedrijf ook in tijden van crisis, net als water, ons niet tegen laten houden door obstakels. We blijven veranderen, zoeken naar het maken van nieuwe Delfts blauwe tradities en we blijven constant in beweging. Zo vinden we altijd weer onze eigen weg."

De Waterval collectie is nu verkrijgbaar in onze webshop.

deel dit bericht op
vorige volgende

producten bij deze blog

verder lezen

Nieuwe vazen uit de Blauw Bloesem en Blauw Vouw collectie!

Nieuwe vazen uit de Blauw Bloesem en Blauw Vouw collectie!

lees meer
Volg een masterclass Delfs blauw schilderen!

Volg een masterclass Delfs blauw schilderen!

lees meer
Winactie bij Heinen Delfts Blauw!

Winactie bij Heinen Delfts Blauw!

lees meer