Ga naar content
Ma t/m vrij vóór 15:00 besteld, dezelfde dag verzonden
Wereldwijde verzending
Gratis verzending vanaf €75,-
Uniek handbeschilderd aardewerk
Heinen Delfts Blauw
6166 reviews
Mark: 9,5
Handbeschilderde delfts blauwe Vazen en Tulpenvazen groot en klein bloemmotief blauw met verse bloemen Heinen Delfts Blauw

Kunstbloemen in huis, nep of sfeervol?

Geschreven door Marita Op

Bloemen in huis zorgen voor een fris en vrolijk gevoel. Mensen zijn altijd blij om ze te krijgen en we worden spontaan vrolijk wanneer de nieuwe kleuren in de vaas staan. Want de vaas maakt het natuurlijk af. Het moet met elkaar in verhouding zijn en dat kan soms nog best een uitdaging zijn. 

Bij een grote vaas horen hoge en grotere bloemen en daar hangt ook een prijskaartje aan. Daar is inmiddels een tegengeluid voor gekomen. Er zijn namelijk kunstbloemen! Hierdoor kun je altijd genieten van het mooiste boeket dat volledig bij de vaas past. Geen zorgen meer over uitvallende blaadjes en het water geven, dat is namelijk verleden tijd. 

Maar waar moet je op letten als je een boeket bestelt? In dit artikel gaan we kijken naar de voor- en nadelen van kunstbloemen. 

Handbeschilderde Tulpenvaas, Pulletje en Vaasje met bloemmotief blauw Heinen Delfts Blauw

Wat zijn kunstbloemen precies en waar zijn ze van gemaakt?

Kunstbloemen zijn neppe bloemen die niet van echt te onderscheiden zijn. Hoewel kunstbloemen er vroeger overdreven nep uitzagen, is het de laatste jaren belangrijk geworden dat kunstbloemen heel realistisch zijn.

Of een bloem realistisch is, hangt af van de kleur, de dichtheid van de blaadjes, de vorm van de blaadjes en het gebruikte materiaal. Vroeger werden kunstbloemen dan ook gemaakt van wax, hoorn, of veren. Tegenwoordig worden ze vooral gemaakt van nylon, polyester of papier. Kunstbloemen worden door de volgende stappen gemaakt:

  • Het weefsel van polyester verstevigen
  • De bloemblaadjes in de juiste vorm snijden
  • De aders op de bloemblaadjes drukken met behulp van een zeefdruk
  • Het strijken van de bloemblaadjes voor een natuurlijke ronde vorm
  • Het schikken van de bloemblaadjes zodat er een mooie bloemknop ontstaat
  • Het bevestigen van de bloemknop op een steel gemaakt van ijzer of messing
Handbeschilderde "Nature" collectie Vazen klein en groot met verse bloemen Heinen Delfts Blauw

Wat maakt kunstbloemen duurzaam?

De meeste verse bloemen worden in het buitenland gekweekt. Deze bloemen worden per vliegtuig naar Nederland gebracht en worden vervolgens met gekoeld transport binnen Nederland vervoerd. Als de bloemen in Nederland worden gekweekt, worden ze meestal bespoten met bestrijdingsmiddelen en ze staan vanwege ons klimaat in verwarmde kassen.

De meeste bloemen worden daarom verpakt in plastic en gaan niet langer dan 1 tot 2 weken mee. Dit gehele proces is erg milieubelastend en moet toch anders kunnen? Als je kunstbloemen koopt in plaats van verse bloemen is de milieuvoetafdruk aanzienlijk lager!

Kunstbloemen gaan namelijk (met de juiste verzorging) jarenlang mee. Kunstbloemen vragen ook veel minder tijd dan verse bloemen. Je hoeft namelijk de bloemen geen water te geven en je hoeft ook niet om de twee weken een nieuw boeket te kopen. Bovendien veroorzaken kunstbloemen geen hooikoortsklachten en passen ze overal in huis/ Vochtige of donkere omgeving? Dit maakt voor kunstbloemen niks uit. Dus ook op de lastige plekjes in huis kun je vrolijke bloemen neerzetten. 

Kunstbloemen, zijden bloemen of droogbloemen?

Het grootste verschil tussen kunstbloemen, zijden bloemen en droogbloemen, is dat droogbloemen echte bloemen zijn en kunst- en zijden bloemen niet. Droogbloemen zijn bloemen die gedroogd zijn (logisch) en kunstbloemen en zijden bloemen zijn gemaakt van luxe materialen.

Zijden bloemen worden gemaakt van kunstzijde. Kunstzijde wordt gemaakt van de natuurlijke grondstof cellulose. Kunstbloemen worden gemaakt van polyester, nylon en papier. Door het droogproces van de droogbloemen hebben deze bloemen geen water meer nodig.

Sterker nog, water is erg slecht voor droogbloemen. Voor zijden- en kunstbloemen maakt het niet uit of ze in contact komen met water. De stelen zijn immers nep, dus zijden- en kunstbloemen kunnen niet slechter worden van water. Voor alle drie de soorten bloemen geldt wel dat ze enigszins wat stof kunnen opvangen.

Daarom is het belangrijk om alle drie de soorten bloemen af en toe stofvrij te maken. Dit kan met behulp van een haardroger of je kan dit voorzichtig zelf doen. Als je droogbloemen stofvrij maakt, is het belangrijk om niet te hardhandig te werk te gaan. Droogbloemen zijn namelijk erg fragiel, en breken daardoor makkelijk af. Oppassen dus! 

Handbeschilderde Vaas groot bloemmotief blauw met verse bloemen Heinen Delfts Blauw

Kunstbloemen in een veldboeket

Veldbloemen zijn helemaal hot en met kunstbloemen kun je jouw favoriete veldboeket voor eeuwig in huis halen. Door een veldboeket te maken van kunstbloemen, kun je de combinatie maken tussen duurzaam én mooi. Een veldboeket van kunstbloemen heeft geen water nodig en past op elke plek in huis, dus ook dat ene donkere vochtige plekje waar verse bloemen niet lang zouden overleven.

Een veldboeket kan bestaan uit heel veel verschillende bloemen, dit maakt het zo leuk! Al jouw favoriete bloemen kan je combineren om zo een leuk wild boeket samen te stellen. Met mooie kleurencombinaties komt jouw veldboeket echt tot leven!

Handbeschilderde Bolvaas met deksel met bloemmotief blauw en verse bloemen Heinen Delfts Blauw

Kunstbloemen in vaas kopen

Bij een mooi boeket kunstbloemen hoort natuurlijk een mooie vaas. Wanneer je voor een vaas kiest met een smalle opening, is het makkelijker om de takken van de kunstbloemen te rangschikken en er een mooi boeket van te maken. Kunstbloemen staan mooi achter een vlakke achtergrond/muur of in een vaas waarbij de takken er voor tweederde bovenuit komen.

Voor kunstbloemen hoef je uiteraard geen water in de vaas te doen, echter is het wel belangrijk om te kiezen voor een wat zwaardere vaas. Dit zorgt er voor dat de vaas niet makkelijk omvalt, aangezien kunstbloemen vaak wat zwaarder zijn. Ook kan je de vaas opvullen met (gekleurd) zand of siergrind. De vazen van Heinen Delfts Blauw zijn gemaakt van porselein, waardoor ze stevig zijn en altijd mooi blijven. Kies jouw favoriet uit en geniet jarenlang van een prachtig boeket! 

Vazen van Heinen Delfts Blauw
Wil je graag een mooie vaas neerzetten waar je nog jarenlang van kan genieten? Bekijk dan snel het complete assortiment en kies jouw favoriet! 

Delen

Facebook Twitter WhatsApp Pinterest social::mail

Gerelateerde artikelen

Kissing couple XXL gold, kuspaar XXL goud Heinen Delfts Blauw

Delfts blauwe valentijnscadeaus!

Vier de liefde! Het is weer Valentijn, de meest liefdevolle dag van het jaar. En aangezien liefde in vele vormen bestaat hebben we een uitgebreide Valentijnscollectie samengesteld, vol leuke en bijzondere Delfts blauwe cadeaus voor iedereen.

Heinen Delfts Blauw fabriek in Putten

Open Dag

Op 16 februari werd het nieuwe bedrijfsgebouw voor iedereen die daarin geïnteresseerd was open gesteld. Het werd een prachtige zonnige dag waarop we uiteindelijk meer dan 1.200 bezoekers mochten ontvangen!

Blauw Bloesem servies ontworpen door Debbie Wijskamp voor Heinen Delfts Blauw

Delfts Blauw nieuw design: Blauw Bloesem

Heinen Delfts Blauw maakt werk van nieuwe tradities. In nauwe samenwerking met Nederlandse ontwerpers van naam en faam. Het resultaat: unieke aardewerk objecten die uitblinken in design. Bijzondere sieraden in elk interieur. De komende periode zullen we de designers en hun ontwerpen aan jullie voorstellen.